‘Wetenschappers werken aan Willy Wonka-kauwgom’

Wetenschappers zijn erachter hoe de smaken van drie maaltijden in één stuk kauwgom gevangen en gecontroleerd losgelaten kunnen worden. Dat meldt de Dailymail. Het geheim? Nanotechnologie. De beroemde Willy Wonka-kauwgom lijkt daarbij steeds dichterbij te komen. Maar dan zonder de vervelende bijwerkingen…

Onderzoeker Dave Hart en zijn team van het Institute of Food Research (IFR) experimenteren met verschillende lagen smaak. Tussen de lagen zit een laagje smaakloze gelatine dat ervoor zorgt dat de diverse smaken elkaar niet overlappen. Het ‘toetje’ bevindt zich in het midden en daarmee blijft het lekkerste tot het laatst bewaard.

Nanostructuur
Volgens Hart kunnen de smaken van tomatensoep, vlees, gebakken aardappeltjes, taart en ijs prima in de laagjes gevangen worden. Hij wijst erop dat onderzoekers van de Harvard University werken aan nanostructuren genaamd colloidosomen. Deze kunnen gebruikt worden om ingrediënten in het stukje kauwgom te vangen.

Smaak
“Kleine nanostructuren in de kauwgom kunnen elk verschillende smaken bevatten. Deze worden zodra ze in contact komen met speeksel of na een tijdje kauwen, vrijgelaten. De capsule met tomatensoep zou breken na contact met speeksel, gevolgd door het vlees en de taart.” Naarmate er meer gekauwd wordt, wordt de smaak sterker.

Perfectioneren
De kauwgom levert vooralsnog alleen smaak en geen voedingswaarde. Het is dus niet zo dat u er een gevulde maag van krijgt. Het kan nog even duren voordat de kauwgom in de winkels ligt. “Het mechanisme bestaat, maar de techniek en smaken moeten nog geperfectioneerd worden.”

In het beroemde boek Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl schotelt Willy Wonka het meisje Violet Beauregarde maaltijdenkauwgom voor. Ze is gek op kauwgom en begint direct te kauwen. Maar het goedje zit nog in de experimentele fase en daar komt ze ook snel genoeg achter; zodra ze bij het toetje in de kauwgom is beland, wordt ze helemaal blauw en opgezwollen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd