Wetenschappers voorspellen vijf zware orkanen in 2010

  Tot november verwachten wetenschappers van de Colorado staatsuniversiteit dat het Atlantische gebied getroffen wordt door negen orkanen, waarvan vijf krachtige exemplaren met windsnelheden boven de 178 kilometer per uur. Het Atlantische orkaanseizoen is dit jaar zwaarder dan ooit door La Niña.

  In totaal krijgen Midden en Noord-Amerika dit jaar ongeveer achttien tropische stormen te verwerken. Drie daarvan – Alex, Bonnie en Colin – zijn al gepasseerd. Overigens groeide Alex uit tot orkaan met windsnelheden tot 150 kilometer per uur.

  Gemiddeld bestaat het Atlantische orkaanseizoen uit 9,6 tropische stormen en 5,9 orkanen. Een voorspelling van achttien tropische stormen en tien orkanen is opvallend hoog. Dit komt door het fenomeen La Niña.

  La Niña
  La Niña is anders dan El Niño. El Niño zorgt voor een sterke opwarming van het normaal koele zeewater van de Grote Oceaan. La Niña brengt juist verkoeling in het Pacifische en Atlantische gebied. Hierdoor is de kans dat tropische stormen en orkanen ontstaan veel groter dan normaal.

  Zware jongens
  De orkaan Alex was slechts een briesje in vergelijking met de vijf zware jongens, die volgens de wetenschappers nog gaan komen. Inwoners van Midden en Noord-Amerika, wees op uw hoede!

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd