Wetenschappers voorspellen 19 Olympische medailles voor Nederland in Rio

Hoe gaan ‘onze sporters’ het doen in Rio? Prima, zo voorspellen onderzoekers aan de hand van twee modellen.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Significance. Met negentien medailles zouden we als dertiende eindigen op de ranglijst en het ietsje minder goed doen dan in 2012. Toen brachten ‘onze’ Olympische helden twintig medailles mee naar huis en stonden we – samen met Oekraïne – op de elfde plek in het eindklassement.

Twee modellen
De onderzoekers baseren hun voorspelling op twee modellen. Het ene model kijkt naar wat een land tijdens eerdere Olympische Spelen heeft gedaan. Het andere houdt rekening met sociaal-economische variabelen.

WIST JE DAT…

…onderzoekers ook al denken te weten wie het EK wint?

2012
De onderzoekers gebruikten beide modellen eerst om te ‘voorspellen’ hoe goed landen het tijdens de Olympische Spelen van 2012 zouden doen. Die ‘voorspelling’ bleek zeer dicht bij de werkelijkheid te zitten, waarna ze de modellen ook loslieten op de werkelijke toekomst: de zomerspelen van 2016.

VS en Rusland
Uit het onderzoek rolt de voorspelling dat de VS heer en meester zal zijn in Rio. Het land zou zo’n 98 medailles in de wacht slepen. De VS wordt op de voet gevolgd door China met 84 medailles, Rusland met 77 medailles en Groot-Brittannië met 62 medailles.

Neemt dit onderzoek dan alle spanning en sensatie omtrent de Olympische Spelen weg? Absoluut niet, zo benadrukken de onderzoekers. “Eerder succes geeft een goede voorspelling van toekomstig succes op de Olympische Spelen en de grotere landen en landen die beter af zijn, kunnen er bijna zeker van zijn dat ze het goed zullen doen, vanwege het sociaal-economische voordeel dat zij hebben, maar je moet niet vergeten dat er sprake is van een bepaalde onvoorspelbaarheid als het gaat om sportcompetities. De geschiedenis van de Olymische Spelen zit vol verrassende prestaties van individuele atleten en we kunnen er meer verwachten in Rio in augustus.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd