Wetenschappers vinden wondermiddel om obesitas tegen te gaan

Op dit moment bestaat er nog geen wondermiddel om overgewicht tegen te gaan. Toch ziet het ernaar uit dat er binnenkort wel zo’n medicijn op de markt verschijnt. Wetenschappers hebben een combinatie van twee medicijnen getest op meer dan duizend Amerikaanse obesitas-patiënten. Deze combinatie zorgde in een jaar tijd voor 8,6 procent meer gewichtsverlies in vergelijking met proefpersonen die een placebo kregen.

De combinatie van kleine hoeveelheden phentermine en topiramaat heeft meer voordelen, zoals een lagere bloeddruk en een verlaagd cholesterolgehalte. Het nieuwe medicijn zorgt in een jaar tijd voor een gewichtsverlies van ruim 8,5 kilo in vergelijking met een placebo. In combinatie met therapie en een streng dieet is het gewichtsverlies veel hoger.

Voor dit onderzoek volgden wetenschappers 2487 patiënten voor een periode van 56 weken. De proefpersonen hadden allemaal een BMI van 27 tot 45 (oftewel 27 tot 45 kilo per vierkante meter). Dit is vrij hoog. Daarnaast hadden de patiënten andere klachten, zoals een hartziekte of diabetes. De helft van de patiënten kreeg een placebo, de andere helft kreeg een combinatie van phentermine en topiramaat.

Phentermine & topiramaat
Phentermine is een bekend medicijn om obesitas tegen te gaan. Phentermine verhoogt de vrijkoming van norepinephrine, een chemische stof die invloed heeft op het hongergevoel. Toch is het nog onduidelijk waarom dit medicijn zo goed werkt in combinatie met topiramaat. Topiramaat is namelijk geen medicijn voor mensen met obesitas, maar een geneesmiddel om migraine-aanvallen te helpen voorkomen.

WIST U DAT…

…het goed is om mensen met obesitas ‘dik’ te noemen?

Obesitas
Het is in ieder geval goed nieuws dat er in de toekomst een nieuwe behandelingsmogelijkheid is om obesitas tegen te gaan. Obesitas is namelijk hard op weg om één van de grootste problemen van de 21ste eeuw te worden. Alleen al in de Verenigde Staten is twee van de drie mensen te zwaar. Ook in Nederland is de situatie zorgelijk. Volgens een recent onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam zijn 12.000 Nederlandse kinderen levensgevaarlijk dik.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd