Wetenschappers vinden techniek om zeewater op goedkope manier te ontzouten

chip

Kunnen we straks ons drinkwater op een goedkope manier uit de Noordzee halen? Als het aan Duitse en Amerikaanse wetenschappers ligt wel! Zij hebben een methode bedacht om zout uit zeewater te halen.

De wetenschappers van de universiteiten van Marburg en Texas verwijderen zout door een klein elektrisch veld te creëren. Voor het elektrochemisch ontzilten van zeewater is een klein apparaatje nodig, dat wordt aangedreven door een simpele batterij uit de supermarkt.

Hoe werkt het?
Om zeewater te ontzouten gebruiken de onderzoekers een kleine chip, gevuld met zeewater. Deze chip komt onder spanning te staan (drie volt). De chip heeft een piepklein kanaal met twee takken. Op deze T-splitsing neutraliseert een elektrode enkele chloride-ionen. Hierdoor ontstaat een uitputtingszone, die ervoor zorgt dat het lokale elektrische veld in sterkte toeneemt. Dit verschil leidt het zout door één kanaal, terwijl het ontzilte water door het andere kanaal naar buiten stroomt.

Wist u dat…

…klimaatverandering ervoor zorgt dat oceanen mogelijk nog zouter worden?

Uitdagingen
Er zijn nog twee problemen die getackeld moeten worden, voordat deze methode ingevoerd kan worden. Ten eerste zorgt het apparaat ervoor dat het zeewater 25% van haar zout verliest. Dit is echter niet genoeg. Zeewater moet 99% minder zout worden om als drinkwater genuttigd te worden. Het tweede probleem is opschaling. Op dit moment ontzouten de microkanalen – ter grootte van een menselijke haar – 40 nanoliter water per minuut. Dat is veel te weinig. De wetenschappers zijn ervan overtuigd dat deze twee problemen de komende jaren opgelost gaan worden.

Drinkwater
Over twaalf jaar treffen watertekorten naar schatting 2,5 miljard mensen, meldt de Wageningen Universiteit. Voor nog 2,5 miljard anderen is er onvoldoende zoet water om in al hun behoeften te voorzien. Stel, al het water op de wereld wordt in een literfles gegoten, dan is slechts één theelepeltje water drinkbaar. Dit water komt uit rivieren, meren en grondwater. Dit is te weinig voor de menselijke behoefte.

Doorbraak
“Mensen sterven door een gebrek aan drinkwater”, vertelt Tony Frudakis, oprichter en CEO van Okeanos Technologies. “En dat blijft zo, totdat er een doorbraak is. We hopen dat deze nieuwe techniek daarvoor gaat zorgen!”

Video
In de video hieronder is te zien hoe de methode werkt. Na vier seconden wordt het elektrische veld gecreëerd, waarna het zout naar boven stroomt. Het zoute water is lichter van kleur dan het ontzoute water.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd