Wetenschappers veranderen de kleur van goud

Onderzoekers van de universiteit van Southampton hebben een manier gevonden om goud een heel andere kleur te geven. Dankzij deze onderzoekers kunnen we straks misschien zoiets als groen en rood goud kopen.

“De kleur van objecten die we rond ons heen zien, wordt bepaald door de manier waarop licht op andere objecten reageert,” legt onderzoeker Nikolay Zheludev uit. “Een object dat bijvoorbeeld rood licht reflecteert, maar andere golflengtes absorbeert, zal in menselijke ogen rood lijken.”

Rood goud
Met die wetenschap in het achterhoofd ontwikkelden de onderzoekers een manier om goud – maar ook andere metalen – een heel andere kleur te geven. “Door metalen met patronen van slechts 100 nanometer doorsnee te graveren, kunnen we controleren welke golflengtes het metaal absorbeert en welke het reflecteert.”

Groene zilveren ring
En dat biedt leuke mogelijkheden. Zo kan een zilveren ring van verschillende patronen worden voorzien. Een deel van de ring is dan rood en een ander deel bijvoorbeeld groen. Maar natuurlijk heeft het onderzoek meer implicaties. Zo biedt het de mogelijkheid om metaal te kleuren zonder dat daarvoor chemische substanties nodig zijn. Dat is dus beter voor het milieu en wellicht ook voor de portemonnee.

Tal van industrieën kunnen baat hebben bij de technologie waarop de onderzoekers inmiddels patent hebben aangevraagd. Denk aan producenten van sieraden. Maar bijvoorbeeld ook aan centrale banken die geld drukken. Papieren geld kan met de technologie wellicht van patronen worden voorzien die de optische eigenschappen van het geld veranderen en die niet zo gemakkelijk na te maken zijn.

Bronmateriaal

"A new take on the Midas touch - changing the colour of gold" - EPSRC.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bullion Vault (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd