Wetenschappers vangen schone lucht in het regenwoud

Schone lucht, bestaat dat nog? Ja, maar daarvoor moet u wel afreizen naar verre oorden. Wetenschappers hebben in het Amazonegebied in Brazilië op veertig meter hoogte ‘schone lucht’ gevangen. Tot de verbazing van wetenschappers is de gevangen lucht anders qua samenstelling dan hedendaagse lucht. Dit komt door industriële luchtvervuiling.

Zo bestaat de lucht boven het regenwoud voor 85% uit zeer kleine druppeltjes, die zijn ontstaan door de oxidatie van planten. Dit percentage ligt veel hoger dan bij geïndustrialiseerde lucht.

WIST U DAT…

…in januari 2005 een half miljard bomen zijn vernietigd in het Amazonegebied door een zware storm?

Ook bijzonder: de lucht boven de Amazone bevat slechts een paar honderd deeltjes per kubieke centimeter. Boven geïndustrialiseerde steden bevinden zich vaak meer dan 10.000 deeltjes per kubieke centimeter.

Nu wetenschappers weten hoe lucht de afgelopen 200 jaar geleden is veranderd, is het misschien mogelijk om betere modellen van de watercyclus te maken. Daarnaast lukt het wetenschappers wellicht om de effecten van luchtvervuiling met betrekking tot klimaatverandering in kaart te brengen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd