Wetenschappers vangen 81 jaar(!) oude vis voor de kust van Australië

De vis gaat de boeken in als de oudste vis die ooit in een tropisch rif is aangetroffen.

Wie denkt dat alleen ara’s en reuzenschildpadden hoge leeftijden kunnen bereiken, heeft het mis. Ook in de oceaan leven dieren die bijzonder lang kunnen leven. En overigens niet alleen de reuzen van de zee. Onderzoekers zijn voor de kust van Australië namelijk op een tachtigjarige vis gestuit. De bejaarde vis is heel uniek; zo gaat hij de boeken in als de oudste vis die ooit in een tropisch rif is aangetroffen.

Levensduur
In een nieuwe studie besloten de onderzoekers ons begrip over de levensduur van tropische vissen uit te breiden. Hiervoor reisden ze af naar vier verschillende plekken voor de kust van West-Australië. Ook deden ze de beschermde Chagosarchipel gelegen in het midden van de Indische Oceaan aan. Volgens de onderzoekers is het bestuderen van de leeftijd en levensverwachting van vissen erg belangrijk. “Dit zal ons meer inzicht verschaffen in hoe dit beïnvloed wordt door klimaatverandering,” vertelt onderzoeker Brett Taylor. De onderzoekers vingen vissen op verschillende breedtegraden – met variërende temperaturen – om beter te begrijpen hoe de dieren reageren als de temperatuur verder stijgt.

Otolieten
De onderzoekers vingen meerdere vissen en bepaalden door middel van het zogenoemde otoliet de leeftijd. Een otoliet is een structuur in het binnenoor van gewervelden waar ook mensen over beschikken. Op de otolieten verschijnen jaarlijks kleine groeilijntjes. Deze groeilijnen zijn vergelijkbaar met boomringen en kunnen dus worden geteld om de leeftijd te achterhalen.

Oudste vissen
De onderzoekers kwamen tot een interessante ontdekking: elf van de gevangen vissen bleken namelijk de respectabele leeftijd van zestig jaar gepasseerd te hebben. Een bizarre bevinding. Maar nabij Rowley Shoals – een groep van drie atolachtige koraalriffen – ongeveer 300 kilometer ten westen van Broome aan de noordwestelijke Australische kust, vonden de onderzoekers de oudste vissen. Hier zwom namelijk niet alleen een 79 jaar oude rode baars rond, de onderzoekers troffen hier tevens een 81 jaar (!) oude vis aan.

De vis
Het gaat om een Macolor macularis een straalvinnige vis uit de familie van snappers. En met een leeftijd van 81 jaar gaat het dier de boeken is als de oudste vis die ooit in een tropisch rif is aangetroffen. “De vis overtreft de vorige recordhouder met bijna twee decennia,” zegt Taylor. “Tot nu toe was de oudste vis die we in ondiepe, tropische wateren hebben gevonden rond de zestig jaar oud.”

Kwetsbaar
Volgens onderzoeker Stephan Newman zijn de langstlevende vissen over het algemeen ook het kwetsbaarst voor de visserij. “Snappers vormen een groot deel van de commerciële visserij in tropisch Australië,” zegt hij. “Ze zijn bovendien ook een belangrijk doelwit voor recreatievissers. Het is dus belangrijk dat we ze goed beschermen. Gelukkig behoren de visserijen van West-Australië tot de best beheerde visserijen ter wereld.”

Volgens de onderzoekers is het verbazingwekkend dat sommige vissen zulke hoge leeftijden kunnen bereiken. “Het is gewoon ongelofelijk dat een vis tachtig jaar lang op een koraalrif leeft,” besluit Newman.

Zij overleven ons allemaal

Met een beetje geluk halen wij mensen de tachtig. Of zelfs de honderd. Maar wist je dat er ook genoeg dieren zijn die ons met gemak overleven? Lees hier verder!

Bronmateriaal

"Octogenarian snapper found in WA becomes oldest tropical reef fish by two decades" - Australian Institute of Marine Science

Afbeelding bovenaan dit artikel:

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd