BIOLOGIE Duizenden jonge vissen worden op dit moment door wetenschappers getraind om gevaar te herkennen en zo snel mogelijk weg te zwemmen als het zich voordoet. De cursus duurt drie dagen. De onderzoeker hopen zo het leven van de vissen te verlengen en hun aantal te laten toenemen.
De Murray-Darlingkabeljauw is wellicht de eerste vissoort op aarde wiens jongen naar school gaan. De vissen leren de fijne kneepjes van hun viszijn in een onderzoekscentrum op Bribie Island, ten noorden van Brisbane, Australië. Tijdens een cursus van drie dagen leren ze om bang te zijn voor roofdieren.
De onderzoekers weten die angst op te wekken door een angsthormoon in het water los te laten zodra een jonge vis aan een roofdier wordt blootgesteld. En de lessen hebben effect. Na drie dagen weten de jonge kabeljauwtjes dat grote vissen een gevaar zijn en blijven ze zo ver mogelijk uit de buurt.
De lessen moeten ervoor zorgen dat het Murray-Darlingbassin – dat zich over verschillende staten uitstrekt – zich weer vult met de vissoorten die er oorspronkelijk voorkwamen. “Niemand heeft dit op zo’n grote schaal ooit geprobeerd,” vertelt bioloog Michael Hutchinson. Binnenkort krijgt de vissenschool wellicht navolging in Japan.