Wetenschappers stuiten op ‘reusachtige’ kreeft

Nabij Nieuw-Zeeland hebben wetenschappers enorme kreeften gevonden. De dieren zijn tot wel 34 centimeter lang.

Het gaat om vlokreeften. De dieren zijn normaal gesproken slechts twee tot drie centimeter lang. Nabij Antarctica zijn ook wel exemplaren van tien centimeter lang aangetroffen, maar de kreeften bij Nieuw-Zeeland spannen toch echt de kroon.

Diep
De onderzoekers troffen de kreeften op een diepte van zo’n 7000 meter aan. Een enorme verrassing, zo vertelt onderzoeker Alan Jamieson. “Het is vergelijkbaar met het vinden van een 30 centimeter lange kakkerlak.”

Superreus
Het is niet voor het eerst dat zulke grote vlokreeften worden aangetroffen. Enkele decennia geleden maakten onderzoekers ook al melding van flinke vlokreeften voor de kust van Hawaï. Zij noemden ze ‘supergiants’ oftewel ‘superreuzen’. Maar de laatste jaren is er niets meer van de dieren vernomen. Daar komt met deze vondst verandering in. Bovendien zijn de kreeften die de onderzoekers hebben aangetroffen de grootste die ooit zijn gevonden. Ook zijn ze op de grootste diepte ooit aangetroffen.

Alan Jamieson en een flinke kreeft. Foto: Oceanlab / University of Aberdeen / UK.

Verdwenen
Het is verrassend dat de grote dieren zolang onopgemerkt hebben kunnen blijven. Maar alles wijst erop dat de kreeften het niet zo op mensen hebben. “Enkele dagen na de ontdekking hebben we alle apparatuur weer in hetzelfde gebied losgelaten en we hebben geen enkele kreeft gefotografeerd of gevangen: ze waren er een dag en de volgende dag waren ze weer weg.”

De onderzoekers hopen in de toekomst toch nog meer van deze kreeften aan te treffen. Ze zouden graag achterhalen of deze kreeften familie zijn van de kreeften die eerder bij Hawaï zijn gevonden.

Bronmateriaal

"'Supergiant' amphipods discovered 7 km deep" - Oceanlab.abdn.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Oceanlab / University of Aberdeen (via Oceanlab.abdn.ac.uk).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd