Wetenschappers spotten de zwaarste beenvis die we kennen

Tijdens onderzoek voor de kust van Californië werden wetenschappers getrakteerd op een bijzondere verschijning: de maanvis gaf acte de présence.

De maanvis kan zeker 3,3 meter lang worden en is de zwaarste beenvis die we kennen. Een maanvis kan gemakkelijk 1000 kilo wegen. Hoewel de vis vrij groot is en ook vrij regelmatig in de oceanen die de aarde rijk is, wordt gespot, is de vis allesbehalve een open boek. Zo weten we bijvoorbeeld vrij weinig over de voortplanting van de maanvis. Ook is onduidelijk in hoeverre de maanvissen voor hun jongen zorgen. Tevens weten we niet precies hoe oud de vissen kunnen worden en is onbekend of en zoja, hoe ze communiceren en wat ze allemaal kunnen waarnemen.

De foto - uit 1910 - laat goed zien hoe groot de maanvis kan worden. Dit exemplaar werd gevangen voor de kust van Santa Catalina Island. Afbeelding: P.V. Reyes of Avalon (via Wikimedia Commons).
De foto – uit 1910 – laat goed zien hoe groot de maanvis kan worden. Dit exemplaar werd gevangen voor de kust van Santa Catalina Island. Afbeelding: P.V. Reyes of Avalon (via Wikimedia Commons).

Bijzondere verschijning
Wat we wel weten, is dat de maanvis een bijzondere verschijning is. Hij is cirkelvormig, mist een staartvin, maar heeft wel een flinke vin op de rug en buik. Met die rugvin – die soms boven het water uitsteekt – kan de maanvis mensen de stuipen op het lijf jagen, omdat ze denken dat de vis een haai is.

Onderwater-robot
En nu is de bijzondere vis dus gespot. En wel door een ROV – Remotely Operated Vehicle – voor de kust van Californië. Natuurlijk filmde de onderwater-robot zijn ontmoeting met de beenvis (zie hieronder).

De onderwater-robot maakt deel uit van de nieuwste expeditie van het Ocean Exploration Trust. Tijdens deze expeditie worden voor de kust van Californië beelden gemaakt en monsters verzameld. Het is niet voor het eerst dat de expeditie bijzondere beelden oplevert. Vorige week kon je op Scientias.nl al lezen dat de onderwater-robot een mysterieus gloeiend, paars bolletje op de bodem van de oceaan aantrof. Onbekend is nog tot welke soort het bolletje behoort.

Bronmateriaal

Nautilus Live
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Paul Hermans (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd