Wetenschappers scheiden jeuk van pijn

Jeuk en pijn zijn heel nauw met elkaar verbonden. Wetenschappers pluisden de kwestie uit en haalden de twee uit elkaar.

De nauwe band tussen jeuk en pijn wordt veroorzaakt doordat receptoren van jeuk en pijn nauw met elkaar verbonden zijn. “Jeuk en pijn zijn twee sensaties die elkaar in het harnas jagen,” legt onderzoeker Zhou-Feng Chen uit. “Door te krabben, creëer je een soort pijn en die onderdrukt de jeuk. Maar als je pijn onderdrukt, krijg je weer meer jeuk.”

Probleem
En dat laatste is een probleem waar de medische wereld mee worstelt. Mensen die pijnstillers krijgen, ervaren minder pijn, maar meer jeuk. Morfine is zo’n pijnstiller die die uitwerking op mensen heeft. Wetenschappers gebruikten deze dan ook om uit te zoeken of die bijwerking kan worden uitgeschakeld.

WIST U DAT?

…het placebo-effect ook werkt bij jeuk?

Bijzonder
De onderzoekers gebruikten bijzondere muizen voor hun onderzoek. De dieren misten bepaalde receptoren. De onderzoekers hoopten zo uit te kunnen vinden welke receptor verantwoordelijk is voor pijn en welke voor jeuk. En met succes! Een muis die receptor MOR1D miste, ervoer geen jeuk wanneer hij morfine kreeg. En toch stilde de morfine de pijn wel. “Ons onderzoek suggereert dat er verschillende manieren zijn waarop je jeuk kan afremmen zonder dat je de verdoving daarbij verstoort.”

De onderzoekers vermoeden dat ze hun trucje ook in mensen kunnen herhalen. Hun volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Cell.

Bronmateriaal

"Unbearable itch may no longer be a pain in anaesthesia" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Susan NYC (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd