Wetenschappers rekenen af met bodyguard van HIV

  hiv

  Canadese onderzoekers komen met een nieuw wapen in de strijd tegen HIV: een molecuul dat af kan rekenen met de bodyguards die het virus beschermen en de weg vrijmaakt om met het HIV-virus geïnfecteerde cellen te doden.

  Eerder dit jaar ontdekten onderzoekers dat HIV-patiënten door het HIV-virus geïnfecteerde cellen kunnen elimineren wanneer twee eiwitten die bij het virus horen, worden uitgeschakeld. Maar er was één probleem: het grootste deel van de HIV-infecties wereldwijd wordt nog altijd veroorzaakt door een HIV-virus dat over beide eiwitten – die dienst doen als de bodyguards van het HIV-virus – beschikt.

  Molecuul
  Onderzoekers komen nu met een methode om de bodyguards van HIV uit te schakelen. “We ontdekten dat mensen die geïnfecteerd zijn met het HIV-virus van nature voorkomende antilichamen hebben die in staat zijn om de geïnfecteerde cellen te doden,” legt onderzoeker Andrés Finzi uit. “We moeten die antilichamen alleen een duwtje in de rug geven door een klein molecuul toe te voegen.”

  WIST JE DAT…

  recent onderzoek meer duidelijkheid geeft over de enige man die tot op heden van HIV genezen lijkt te zijn?

  JP-III-48
  Het molecuul waar Finzi over spreekt is JP-III-48 en moet aan het celoppervlak worden toegevoegd. Het molecuul imiteert het eiwit CD4. CD4-eiwitten bevinden zich op het oppervlak van T-lymfocyten en maken het mogelijk dat immuuncellen door HIV geïnfecteerd worden. “Het virus moet die CD4-eiwitten kwijtraken om zich te beschermen. Het toevoegen van het kleine molecuul dwingt het virusomhulsel om open te gaan, als een bloem.” Zo komen de gebieden die antilichamen als ‘vijandig’ herkennen, bloot te liggen. Zodra de antilichamen die gebieden gedetecteerd hebben, komt het immuunsysteem in actie. “De antilichamen die van nature na een infectie aanwezig zijn, kunnen dan de geïnfecteerde cellen aanpakken, zodat ze door het immuunsysteem gedood kunnen worden.”

  Wetenschappers proberen al decennia om met het HIV-virus – dat AIDS kan veroorzaken – af te rekenen. Er zijn reeds antiretrovirale middelen op de markt die de verspreiding van het virus vertragen, maar het virus blijft daarbij nog altijd ‘slapend’ aanwezig in cellen (ook wel HIV-reservoirs genoemd) en zodra de behandeling stopt, steekt het virus weer de kop op. “De oplossing is het ontwikkelen van een ‘shock and kill‘-therapie,” stelt Finzi. “We moeten de HIV-reservoirs reactiveren en zo het virus dwingen om uit de schuilplaats te komen en vervolgens de geïnfecteerde cellen met dit molecuul en de reeds aanwezige antilichamen doden.”

  Bronmateriaal

  "Researchers “un-can” the HIV virus" - Umontreal.ca
  De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door CDC / C. Goldsmith, P. Feorino, E. L. Palmer, W. R. McManus.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd