Wetenschappers ontwikkelen robot die kan liegen en bedriegen

  In de toekomst bestaan er robots die experts zijn in liegen en bedriegen. Stelt u zich eens voor: een laboratorium wordt geplunderd en vijanden nemen een robot mee met gevoelige informatie. Dan is het belangrijk dat deze informatie niet uitlekt. Een toekomstige robot kan dan een leugentje gebruiken om de vijand te misleiden.

  Maar wanneer weet een robot dat hij moet liegen? Wetenschappers van het Georgia Instituut voor Technologie kwamen met twee vereisten: 1. De robot moet in conflict zijn met iets of iemand. 2. De robot moet zijn tegenstander kunnen beïnvloeden. Twee keer ja? Dan is de robot in staat om te liegen.

  De wetenschappers testten het idee door twee robots verstoppertje te laten spelen. De verstoppende robot moest één van drie compartementen kiezen om weg te duiken. Welk compartiment een robot ook koos, het beestje stootte altijd een markeerstift om. Deze markeerstift verraadde de weg, waardoor de andere robot de verstopte robot gemakkelijk kon vinden.

  Op een gegeven moment had de verstoppende robot dit door. Hij stootte bewust een andere markeerstift om en reed vervolgens naar een ander compartiment. Zo slaagde hij erin om de zoekende robot te bedriegen.

  Na twintig rondes wist de verstoppende robot 75% van de tijd de zoekende robot te misleiden. Het percentage zou nog hoger liggen als de robot minder blunders maakte. Tijdens het experiment reed de robot regelmatig per ongeluk een verkeerde markeerstift om of hij vergat om een markeerstift om te rijden.

  De onderzoekers beweren dat het van groot belang is dat de liegende robots hun vijanden leren kennen. De bedriegende robot in dit experiment kon de simpele zoekrobot gemakkelijk voor de gek houden, maar een geavanceerde robot is mogelijk een stuk slimmer.

  Een filmpje zien van de liegende robot? Neem een kijkje op de website van Sciencemag.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd