Wetenschappers ontrafelen geheim van klavertje vier

Het wordt binnenkort heel gemakkelijk om een klavertje vier te vinden. Wetenschappers hebben het gen dat bepaalt of een klaver drie of vier blaadjes krijgt, ontdekt. Met het gen kunnen gemakkelijk klavertjes vier worden gekweekt en is het straks wellicht zoeken naar een exemplaar met drie blaadjes.

Gemiddeld gezien moet er tussen elke 10.000 witte klavers één exemplaar zijn met vier blaadjes. Dat is dus zoeken naar een speld in een hooiberg. Waarom was ook voor de wetenschap een raadsel.

Gen
Uit eerder onderzoek was gebleken dat de voorouders van de witte klaver allemaal vier of meer blaadjes hadden. Totdat de plant een gen ontwikkelde dat de ontwikkeling van meer dan drie blaadjes blokkeert. Uit recent onderzoek blijkt nu dat de klavers met vier bladeren een variant van dit gen hebben dat de blokkering weer opheft.

Vee
Het onderzoek kan kwekers helpen om alleen maar klavertjes met vier bladeren te kweken. Veel boeren voegen witte klavers aan het gras toe, omdat het hun vee van proteïne voorziet en stikstof vasthoudt. Volgens de onderzoekers hebben zij veel baat bij een klaver met meer bladeren; deze bevatten namelijk ook meer voedingsstoffen.

De witte klaver heeft ook zeldzame exemplaren met een bijzondere kleur blad of patroon. Deze komen ongeveer net zo vaak voor als klavertjes vier. Ook hiervan hebben de onderzoekers de genen gevonden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd