Wetenschappers onthullen Schots zeemonster

Terwijl de meesten er toch wel van overtuigd zijn dat het monster van Loch Ness een mythe is, is in Schotland een ander zeemonster geïdentificeerd.

Het monster leefde ongeveer 170 miljoen jaar geleden en behoorde tot de ichthyosaurussen. Een familie die bestond uit zwemmende reptielen. Het Schotse exemplaar moet zo’n vier meter lang zijn geweest. Het reptiel had een lang, puntvormig hoofd en een bek gevuld met honderden kegelvormige tanden. Waarschijnlijk at het reptiel voornamelijk (inkt)vissen.

Skye
De resten van het zeemonster – bijgenaamd Storr Lochs Monster – werden al in 1966 op het eiland Skye ontdekt. Maar een gedetailleerd onderzoek naar het reptiel was onmogelijk. De fossiele resten zaten namelijk vast in gesteenten en de technologie om deze heelhuids uit het gesteente te verwijderen, ontbrak. Tot nu. Voorzichtig hebben onderzoekers de resten uit het gesteente gehaald.

Net als de dinosaurussen zijn de ichthyosaurussen uitgestorven. Lang was onduidelijk waarom. Recent onderzoek suggereert dat het kwam doordat ze te traag evolueerden.

Zeldzaam
De resten worden nu uitgebreid geanalyseerd en zijn van onschatbare waarde. “Ichthyosaurussen zoals Storr Lochs Monster – heersten over de zeeën terwijl de dinosaurussen over het land stampten,” vertelt onderzoeker Steve Brusatte. “Hun botten zijn uitzonderlijk zeldzaam in Schotland en dat maakt dit exemplaar één van de kroonjuwelen onder de Schotse fossielen.”

Wetenschappers hopen dat het zeemonster meer inzicht kan geven in de evolutionaire veranderingen die ichthyosaurussen in het middelste deel van het Jura ondergingen. Daar is nu weinig over bekend, omdat er weinig fossiele resten uit dit tijdvak zijn teruggevonden.

Bronmateriaal

"Mysterious Jurassic sea monster unveiled" - University of Edinburgh
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Todd Marshall.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd