Wetenschappers ontdekken vreemd planetenstelsel

Wetenschappers hebben een heel opvallend planetenstelsel ontdekt dat bestaat uit twee enorme planeten die om twee sterren draaien.

De twee sterren zijn kleiner dan onze zon en staan zeer dichtbij elkaar. Het gaat om een rode en een witte dwerg. De sterren staan zo dicht bij elkaar dat ze maar enkele uren nodig hebben om rond elkaar heen te draaien.

Bedekken
Elke keer dat ze rond elkaar heen draaien bedekken de twee sterren elkaar. Maar dat bedekken gebeurt lang niet altijd op ’tijd’. Soms gebeurt het te vroeg. Soms te laat. En dat wijst er volgens de astronomen op dat de sterren beïnvloed worden door twee enorme planeten die eromheen draaien.

WIST U DAT…

Zwaar
Deze planeten moeten zeer zwaar zijn: zes tot acht keer zo zwaar als Jupiter. De planeten zouden er respectievelijk zestien en vijf jaar over doen om rond de sterren heen te draaien.

Niet ideaal
De omstandigheden in het bizarre planetenstelsel zijn verre van ideaal. De rode en witte dwerg draaien zo dicht om elkaar heen dat de witte dwerg dankzij de zwaartekracht ervan steeds materiaal van de rode dwerg afneemt. Dit materiaal wordt verhit en zorgt ervoor dat de planeten voortdurend bestookt worden met röntgenstraling.

Het planetenstelsel bevindt zich op grote afstand van de aarde en kan niet direct worden waargenomen. Vandaar dat de onderzoekers de aanwezigheid van de planeten ook baseren op de waarneming van de wiebelende sterren. Nader onderzoek moet de conclusies bevestigen.

Bovenstaande afbeelding laat een artistieke impressie van het stelsel zien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd