Voor het eerst hebben onderzoekers in Saoedi-Arabië de resten van dinosaurussen ontdekt. Het gaat om tanden en botten van tot wel twintig meter lange dinosaurussen die zo’n 72 miljoen jaar geleden leefden.
Maar zelden vinden onderzoekers op het Arabisch Schiereiland resten van dinosaurussen terug. “Dat komt doordat sedimentaire gesteenten die ten tijde van de dinosaurussen in stroompjes en rivieren zijn afgezet zeldzaam zijn,” legt onderzoeker Tom Rich uit. “Met name in Saoedi-Arabië zelf.”
Water
Ten tijde van de dinosaurussen zag het huidige Arabische Schiereiland er heel anders uit. Het grootste deel van de Arabische landmassa bevond zich onder water en vormde de noordoostelijke kustlijn van het Afrikaanse continent.
Primeur
Tot op heden zijn op het Arabisch Schiereiland slechts een handvol gefragmenteerde fossiele resten van dinosaurussen teruggevonden. Maar daar komt nu verandering in. In het noordwestelijke deel van Saoedi-Arabië, langs de kust van de Rode Zee, ontdekten onderzoekers tanden en botten van twee soorten dinosaurussen. De onderzoekers hebben genoeg materialen ontdekt om de dinosaurussen te kunnen identificeren. En dat is een primeur. “Dit zijn de eerste taxonomisch te herkennen dinosaurussen die op het Arabisch Schiereiland zijn ontdekt,” stelt onderzoeker Benjamin Kear.
Twee dino’s
Het gaat om een enorme plantenetende dinosaurus en een vleesetende dino die in de verte nog familie is van de T. rex. De vleesetende dino moet zo’n zes meter lang zijn geweest. De andere dino was tot wel twintig meter lang.
De onderzoekers verwachten dat dit nog maar het begin is. “Het eerste fossiel is altijd het moeilijkst te vinden,” weet onderzoeker Tom Rich. “Nu weten we in welke omgeving en onder welke omstandigheden fossielen voorkomen en dat maakt het vinden van meer fossielen aanzienlijk gemakkelijker.”