Wetenschappers ontdekken piepkleine kameleon

Wetenschappers hebben een nieuwe soort kameleon ontdekt. Het beestje is piepklein en gaat de boeken in als één van de kleinste reptielen ooit.

Wetenschappers presenteren de piepkleine kameleon in het blad PLoS ONE. Ze ontdekten de kameleon in het noorden van Madagaskar.

Micra
De piepkleine kameleon heeft de naam Brookesia micra gekregen. Van kop tot kont meet een mannelijke B. micra zestien millimeter. Van kop tot het puntje van de staart hooguit 30 millimeter. De vrouwtjes zijn over het algemeen ietsje groter dan de mannetjes. De staarten van de mannen zijn net zolang als die van de vrouwtjes. Jonge B. micra passen met gemak op de kop van een lucifer. Met deze piepkleine afmetingen mag B. micra zich één van de kleinste reptielen ter wereld noemen.

De jongen van B. micra passen met het gemak op de kop van een lucifer. Foto: Frank Glaw, Jörn Köhler, Ted M. Townsend en Miguel Vences / PLoS ONE / doi:10.1371/journal.pone.0031314.

Nog drie
Naast B. micra ontdekten de onderzoekers nog drie andere soorten kameleons op Madagaskar. Ze zijn allen vrij klein, maar toch net ietsje groter dan B. micra. De andere soorten hebben de namen Brookesia confidens, Brookesia desperata en Brookesia tristis gekregen.

Oranje
B. micra onderscheidt zich van de ander soorten met zijn lengte. Ook is het uiteinde van de staart van deze soort oranje. De piepkleine kameleon werd slechts op twee plaatsen op het eilandje Nosy Hara (ten noorden van Madagaskar) aangetroffen. Dat wil niet zeggen dat het dier zeldzaam is. De onderzoekers merken op dat het simpelweg heel lastig is om de kleine kameleon te vinden.

Ook de andere nieuwe soorten zijn slechts op beperkte plaatsen teruggevonden. Mogelijk verklaart dat ook waarom ze zo klein zijn. Ze leven al op een eiland en bezetten daar ook nog eens een klein gebied. Waarschijnlijk is het in dat kleine leefgebied handiger om zelf ook klein te zijn.

Bronmateriaal

"Rivaling the World's Smallest Reptiles: Discovery of Miniaturized and Microendemic New Species of Leaf Chameleons (Brookesia) from Northern Madagascar" - Plosone.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Frank Glaw, Jörn Köhler, Ted M. Townsend en Miguel Vences / PLoS ONE / doi:10.1371/journal.pone.0031314.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd