Wetenschappers ontdekken ‘ondergronds museum’ in Sofia

Archeologen hebben in het centrum van de Bulgaarse hoofdstad Sofia de restanten van een Romeinse stad gevonden. Gisteren werden de eerste vondsten aan het publiek gepresenteerd. Onder de grond bevindt zich onder meer een Romeins paleis, badhuis, kerk en verschillende begraafplaatsen.

“Het is een perfect bewaard gebleven ondergronds museum dat een gebied van 1,9 hectare bestrijkt,” vertelt de staatssecretaris van cultuur, Todor Chobanov.

In de eerste eeuw voor Christus namen de Romeinen Sofia in en noemden het Ulpia Serdica. De opgravingen vinden plaats op een kruispunt; twee grote Romeinse wegen kwamen hier ooit samen. Het werk van de archeologen is nog niet klaar; men verwacht verderop zeker nog twee Romeinse paleizen te vinden.

De opgravingen kunnen waarschijnlijk rond 2011 of 2012 worden afgerond. Tegen die tijd heeft de archeologische expeditie al 10 miljoen euro gekost. Een deel van dat geld is afkomstig van de Europese Unie. “Dit kan Sofia op hetzelfde niveau brengen als andere gebieden met een groot cultureel erfgoed, zoals bijvoorbeeld Rome,” meent Chobanov.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd