Wetenschappers ontdekken nieuw geslacht boom

Wetenschappers ontdekken met name de laatste tijd de ene na de andere nieuwe dier- en plantensoort. Maar het ontdekken van een geheel nieuw geslacht: dat blijft bijzonder. Vandaar ook dat wetenschappers zich zo verheugen over de vondst van een gloednieuw geslacht in Honduras: de Hondurodendron urceolatum. Slecht nieuws is dat het geslacht reeds wordt bedreigd.

De onderzoekers van de Missouri Botanical Garden stuitten in Honduras op het nieuwe geslacht (klik hier voor een foto). Voordat de wetenschappers naar Honduras afreisden, was de boom enkel bekend bij enkele eekhoorns en lokale bewoners. De laatstgenoemden hadden de boom zelfs al een naam gegeven: guayaba. Die naam heeft de boom te danken aan diens vruchten die sterk op de guave lijken, maar niet eetbaar zijn.

De onderzoekers hadden niet direct in de gaten dat ze een gloednieuw geslacht op het spoor waren. Pas na drie jaar analyseren kwamen ze tot de conclusie dat het twaalf meter hoge gevaarte toch echt helemaal nieuw was. De onderzoekers bestempelen het geslacht direct als bedreigd. In het gebied waar de bomen staan, wordt namelijk regelmatig hout gekapt.

De foto die hierboven staat afgebeeld is van de hand van Jonathan Kolby.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd