Wetenschappers ontdekken niet na te maken identiteitsbewijs onder uw huid

gezicht

Het patroon van de bloedvaten onder de huid van ons gezicht blijkt net zo uniek te zijn als een vingerafdruk en is dus zeer geschikt om mensen te identificeren. En: met dit identificatiemiddel kan – in tegenstelling tot vingerafdrukken en irisscans – niet geknoeid worden.

Dat hebben wetenschappers van de universiteit in Kolkaka (India) ontdekt. Het patroon van de bloedvaten onder onze huid is heel gemakkelijk bloot te leggen. De onderzoekers gebruikten daarvoor een infraroodcamera (ook wel warmtebeeldcamera genoemd).

Zo’n camera kan het patroon van de bloedvaten met een accuraatheid van 97 procent in kaart brengen. En met die precisie is de aanpak reeds heel geschikt om in aanvulling op andere middelen om mensen te identificeren (bijvoorbeeld een paspoort) gebruikt te worden. Dat schrijven de onderzoekers in het blad International Journal of Computational Intelligence Studies.

Natuurlijk zijn er al de nodige trucjes om te achterhalen wie iemand is. Bekende voorbeelden zijn een analyse van de vingerafdrukken en de irisscan. Maar deze methodes zijn niet helemaal waterdicht. Mensen kunnen rubberen kapjes met daarop vingerafdrukken van een ander dragen. Of een contactlens in hun oog plaatsen om de irisscan te beduvelen. Het patroon van de bloedvaten onder de gezichtshuid is een stuk lastiger – zo niet onmogelijk – na te bootsen. Mensen zouden een masker kunnen dragen dat het patroon nabootst, maar zelfs als dat masker heel realistisch is, prikt de infraroodcamera er nog doorheen. Deze camera ziet namelijk niet alleen het patroon van de bloedvaten in het masker, maar ook het patroon van de bloedvaten in het gezicht erachter.

Bronmateriaal

"ID got you, under the skin" - Inderscience Publishers (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Christopher Setty (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd