Wetenschappers ontdekken lang-zal-je-leven-gen

  Wetenschappers hebben genen ontdekt die ervoor zorgen dat mensen – ongeacht hun levensstijl – honderd jaar of ouder worden. Het gaat om 150 stukjes DNA die veelvuldig voorkomen bij mensen die heel lang hebben geleefd. Wie deze genen heeft, is voor 77 procent zeker dat hij ook zeer oud wordt.

  De onderzoekers verzamelden 1000 mensen die honderd jaar of ouder waren en legden hun genen naast die van de ‘gewone’ mens. Al snel stuitten ze op bijzondere genen in de mensen die al een eeuw achter de rug hadden. En dat is een doorbraak; blijkbaar bepalen onze genen voor een belangrijk deel hoe lang we hier op aarde rond mogen dolen.

  Het onderzoek is belangrijk; over het algemeen takelen mensen die honderd jaar of ouder worden, veel langzamer af dan mensen die op jongere leeftijd sterven. Alles wijst er dan ook op dat de genen niet alleen de lengte van het leven, maar ook de kwaliteit ervan, bepalen.

  Het onderzoek is niet alleen van belang voor ouderen. Volgens de onderzoekers kan gemakkelijk bij jongere mensen achterhaald worden of zij het ‘lang-zul-je-leven-gen’ ook hebben. Daar kunnen eventuele preventieve behandelingen op worden afgestemd.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd