Wetenschappers ontdekken ‘klein spookje’ op 4290 meter diepte

Wetenschappers hebben voor de kust van Mokumanamana (Hawaii) mogelijk een nieuwe soort octopus ontdekt. Het beestje lijkt een beetje op een klein spookje.

De onderzoekers bestudeerden de zeebodem ten noordoosten van Mokumanamana. Ze gebruikten daarvoor onder meer een van afstand bestuurbare onderzeeër die beelden maakte van het gebied. Eenmaal op een diepte van zo’n 4290 meter aangekomen, ontdekte de onderzeeër iets bijzonders. Een kleine, witte octopus die heel rustig op gesteente zat.

Filmpje

Bekijk hier een filmpje van de octopus.

Incirrata
Octopussen die op grote diepte leven, kunnen in twee groepen worden onderverdeeld: de cirrata (met trilharen en vinnen op het hoofd) en de incirrata (die het zonder trilharen en vinnen op het hoofd moeten doen). De octopus die de onderzeeër spotte, behoort tot de laatstgenoemde groep. Nog niet eerder is een octopus uit deze groep op zo’n grote diepte aangetroffen.

De 'spookachtige' octopus. Afbeelding: NOAA Office of Ocean Exploration and Research / Hohonu Moana 2016.
De ‘spookachtige’ octopus. Afbeelding: NOAA Office of Ocean Exploration and Research / Hohonu Moana 2016.

Heel bijzonder
De onderzoekers benadrukken bovendien dat ze nog niet eerder een inktvis hebben gespot die er zo uitziet. Met name het feit dat de octopus pigmentcellen mist, is onderscheidend. Net als het feit dat de octopus weinig gespierd is, waardoor deze op een ‘spookje’ lijkt. De onderzoekers weten vrijwel zeker dat de octopus tot een soort behoort die ons mensen tot voor kort onbekend was. Het is zelfs mogelijk dat deze niet in een bestaand geslacht onder te brengen is.

Nader onderzoek moet aantonen of we hier werkelijk met een nieuwe soort te maken hebben. Zodra dat onderzoek is afgerond, hopen de onderzoekers hun bevindingen te publiceren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd