Wetenschappers ontdekken hybride dwergvinvis

Antarctische dwergvinvissen vertrekken zodra de winter aanbreekt naar de evenaar. Noordelijke dwergvinvissen doen hetzelfde. Maar omdat het op de noord- en zuidpool nooit tegelijkertijd winter is, ontmoeten de twee soorten elkaar nooit. Tot voor kort tenminste; wetenschappers hebben een dwergvinvis gespot die een kruising is tussen de Antarctische en noordelijke variant.

De onderzoekers stuitten op de kruising (ook wel hybride genoemd) toen deze in 2007 werd opgevist. Onder meer in Noorwegen wordt nog fanatiek op de dwergvinvis gejaagd en het DNA van elke gevangen vinvis moet daar worden geregistreerd. Toen wetenschappers het DNA van de dwergvinvis in kwestie zagen, concludeerden ze al snel dat het om een bijzondere kruising ging.

Moeder
Het toeval wil dat de moeder van de hybride ook al in de netten van de Noorse jagers was beland en zo kon worden vastgesteld dat dit een Antarctische dwergvinvis was. Dat dit exemplaar nabij Noorwegen gevangen werd, bewijst dat de Antarctische dwergvinvissen in staat zijn om helemaal naar het noorden te zwemmen en daar zelfs met noordelijke dwergvinvissen te paren.

WIST U DAT…

…in Denemarken onlangs een vinvis aanspoelde die 130 jaar oud was?

Eten
Het is onduidelijk waarom de Antarctische dwergvinvis die moeite zou nemen. Mogelijk heeft het iets met het voedsel te maken. Uit Japanse studies blijkt dat de planktonkreeftjes die de dwergvinvissen in het zuiden eten steeds zeldzamer worden. “Uit Japans onderzoek is zelfs gebleken dat de vetlaag van de vinvissen in het zuiden is afgenomen,” vertelt onderzoeker Kevin Glover. “Niet dat ze ondervoed zijn, maar het wijst er wel op dat ze minder toegang hebben tot voedsel.”

“We vermoeden dat de hoeveelheid plankton en ander voedsel is afgenomen en dat de vinvissen daarom op zoek gaan naar voedsel. (…) En enkelen van hen hebben de weg naar de noordpool gevonden.” Of de hybride een zeldzaamheid of het begin van een trend is, is onduidelijk.

Bronmateriaal

"New Hybrid Whale Discovered in Arctic" - News.nationalgeographic.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd