Wetenschappers ontdekken haven bij Snofroe’s piramide

Archeologen hebben nabij de 4600 jaar oude knikpiramide van Snofroe de restanten van een enorm bouwsel gevonden. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een haven. Een 140 meter lange weg verbindt de haven met één van de tempels bij de piramide. De haven is 60 bij 145 meter groot en heeft aan de oostelijke kant geen muur. Dat meldt Heritage-key.com.

“Misschien kunnen we dit interpreteren als een haven of zoiets,” meent onderzoeker Nicole Alexanian. In dat geval moet hier ooit water zijn geweest. “Het is mogelijk dat schepen dit gebied middels een kanaal binnenkwamen.”

Haven
Het is niet ongewoon dat zich dichtbij een piramide een haven bevindt. Latere Egyptische piramides beschikten soms over zo’n haven en het is aannemelijk dat het lichaam van de farao via het water naar de laatste rustplaats werd gebracht. De kans dat ook farao Snofroe op die manier in de piramide werd gelegd, is klein. Archeologen vermoeden namelijk dat Snofroe niet in de knikpiramide, maar in de Rode Pyramide werd begraven. Deze bevindt zich op twee kilometer afstand van de knikpiramide.

Tunnel
De weg die van de haven naar de tempel loopt, was overdekt met een gewelfd dak. “De muren zijn verbazingwekkend hoog: bijna drie meter. Het was een soort tunnel die ook nog eens heel steil was.” In de tunnel ligt een 2,5 meter brede weg. De muren zijn herhaaldelijk bepleisterd. De archeologen denken dat de tunnel zeker veertig jaar lang gebruikt is.

Voor foto’s van de tunnel en haven kunt u hier terecht. Wanneer u op de panorama’s aan de linkerkant klikt, kunt u de foto’s groter bekijken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd