Wetenschappers ontdekken goudklompjes in bladeren van de eucalyptus

eucalyptus

Wetenschappers hebben in de bladeren van eucalyptusbomen goud ontdekt. Helaas te weinig om rijk van te worden, maar toch is het een nuttige ontdekking: de bomen halen het goud uit de grond en kunnen dus verraden waar zich (onontdekte) goudaders bevinden.

“De eucalyptus doet dienst als een hydraulische pomp,” legt onderzoeker Mel Lintern uit. “Zijn wortels reiken tientallen meters in de grond en pompen water op dat goud bevat. Omdat het goud waarschijnlijk giftig is voor de plant, wordt het naar de bladeren en takken gebracht waar het weer losgelaten kan worden.”

Wie op het idee komt om op zoek te gaan naar goud in eucalyptusbladeren komt waarschijnlijk al snel bedrogen uit, zo waarschuwen de onderzoekers. “Je moet weten dat dit hele kleine goudklompjes zijn met een diameter vergelijkbaar met éénvijfde diameter van een menselijke haar en dus over het algemeen onzichtbaar.” Dat verklaart ook waarom onderzoekers het goud nu pas ontdekt hebben. Er moest geavanceerde röntgenappartuur aan te pas komen om het goud in de bladeren te kunnen lokaliseren en zien.

Sporen van goud in de bladeren van de eucalyptus. Afbeelding: CSIRO.
Sporen van goud in de bladeren van de eucalyptus. Afbeelding: CSIRO.

Hoewel de bomen zelf dus geen geschikte bron van goud vormen, kunnen ze wel de weg wijzen naar grotere hoeveelheden goud, zo schrijven de onderzoekers in hun paper. “De bladeren kunnen in combinatie met andere gereedschappen gebruikt worden om op een kosteneffectieve en milieuvriendelijk manier naar goud te zoeken. Door vegetatie te verzamelen en analyseren kunnen we een idee krijgen van wat onder het oppervlak gebeurt zonder dat we daarvoor hoeven te boren.”

Bronmateriaal

"Gilding the gum tree – scientists strike gold in leaves" - CSIRO.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Greg Hirson (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd