Wetenschappers ontdekken enorme, stokoude wijnkelder in Kanaänitisch paleis

wijnkelder

Wetenschappers hebben in het noorden van Israël de oudste wijnkelder van het Nabije Oosten opgegraven. De kelder bood ruimte aan zo’n 2000 liter wijn en stamt uit 1700 voor Christus.

In de kelder staan veertig vazen die elk 50 liter sterke, maar tegelijkertijd zoete wijn herbergden. In de vaten troffen archeologen onder meer restjes honing, mint, kaneel en jeneverbessen aan. De recepten zijn vergelijkbaar met medicinale wijnen die 2000 jaar lang in Egypte gemaakt werd. Wie hier ook wijn maakte: met het recept werd niet geknoeid. “Het recept van de wijn werd in elke vaas strikt opgevolgd.”

Tel Kabri
De kelder maakte deel uit van een paleis dat ooit in de Kanaänitische stad Tel Kabri stond. Waarschijnlijk werd de wijn die hier gemaakt werd door heel belangrijke gasten gedronken. “De wijnkelder bevond zich nabij een hal waarin banketten werden georganiseerd,” vertelt onderzoeker Assaf Yasur-Landau. “Het was een plek waar de elite van Kabri en mogelijk ook buitenlandse gasten geitenvlees aten en wijn dronken.”

Bewoners
Onduidelijk blijft wie die banketten organiseerde. Wetenschappers hebben nog altijd geen idee wie in het paleis – dat rond 1500 voor Christus om onbekende redenen leeg kwam te staan – leefde.

Wetenschappers hebben in de wijnkelder ook twee deuren ontdekt. De één leidt naar het zuiden. De ander naar het westen. Waarschijnlijk zitten achter de deuren extra opslagruimtes. Nader onderzoek – dat pas in 2015 zal plaatsvinden – moet uitwijzen of dat inderdaad zo is.

Bronmateriaal

"Archaeologists discover largest, oldest palatial wine cellar" - Brandeis.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door George Washington University.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd