Wetenschappers ontdekken een plek op aarde waar geen leven is

Zelfs extremofielen zien geen brood in een uitzonderlijk extreem hydrothermaal systeem in Ethiopië.

Eerder dit jaar kwamen onderzoekers met bijzonder nieuws. Bepaalde micro-organismen bleken te kunnen gedijen in het prachtig kleurrijke hydrothermale systeem van Dallol, te vinden in het noorden van Ethiopië. Dit is een barre omgeving die zich uitstrekt over een vulkanische krater vol zout, giftige gassen en kokend water. Maar een nieuw onderzoeksteam veegt het bestaan van deze weerbarstige organismen nu van tafel.

meer over de poelen van Dallol
Dallol bevindt zich in het noordelijke deel van de Danakildepressie: een verdiept liggend gebied dat maar liefst 125 meter onder zeeniveau ligt en is ontstaan doordat hier drie tektonische platen uit elkaar bewegen. Het gebied is één van de warmste plekken op aarde: de gemiddelde jaarlijkse temperatuur ligt er rond de 36 graden Celsius. En zelfs in de winter kan de temperatuur boven de 45 graden Celsius uitstijgen. Het water dat middels de hydrothermale bronnen aan het oppervlak komt, is – doordat het verhit wordt door net onder het oppervlak gelegen magma – zeer heet. Daarnaast bevat het verschillende zouten, waaronder zilverchloride en mangaandioxide en kan de pH-waarde zelfs negatief zijn.

Leven
Zo op het eerste gezicht lijken de wateren van Dallol al niet bepaald een lekkere plek voor leven. Toch dachten onderzoekers uit een eerdere studie aanwijzingen voor micro-organismen in de poelen te hebben gevonden. De microben zouden bovendien overleven onder omstandigheden zoals die waarschijnlijk lang geleden op Mars voorkwamen. Maar nee, de verzengende hitte, hoge zuurtegraad en het zout lijken nu toch té extreem voor elke vorm van leven. Hoewel micro-organismen het verrassende vermogen te hebben om zich aan te passen aan allerlei extreme omgevingen, zijn de wateren van Dallol volgens de studie gepubliceerd in Nature Ecology & Evolution toch echt een brug te ver.

Analyse
De onderzoekers baseren zich op een zeer grondige analyse waarin er gebruik werd gemaakt van verschillende methoden. “Na analyse van veel meer monsters dan in eerdere studies, adequate technieken en goed gekalibreerde methoden hebben we nu geconstateerd dat er geen microbieel leven in de zoute en hete wateren van Dallol voorkomt, noch in de aangrenzende magnesiumrijke pekelmeren,” benadrukt onderzoeksleider Purificación Lopez Garcia. Toch is er in het gebied wel enig leven te bekennen. “Wat er wel bestaat is een grote diversiteit van halofiele organismen – een soort primitieve zoutminnende micro-organismen – in de woestijn en de zoute canyons rondom het hydrothermale systeem,” legt de bioloog uit. “Maar noch in de poelen zelf, als in de zogenaamde zwarte en gele meren van Dallol is er leven te vinden.”

Metingen verricht in de poelen van Dallol. Afbeelding: Puri López-García

Dat onderzoekers in de eerdere studie wel aanwijzingen voor leven in de wateren dachten te hebben gevonden, is op zich niet heel wonderlijk. Volgens Lopez Garcia kunnen sommige structuren uit de vijvers onder een microscoop erg lijken op microbiële cellen. “Deze minerale deeltjes kunnen worden geïnterpreteerd als gefossiliseerde cellen, terwijl ze zich in werkelijkheid spontaan uit pekel vormen.” Volgens de onderzoekers is er dus voorzichtigheid geboden als iets als leven wordt aangemerkt. Daarbij moeten onderzoekers in het vervolg niet vertrouwen op schijnbaar cellulaire of ‘biologische’ aspecten van een bepaalde structuur, omdat het mogelijk ook op abiotische wijze (dus in afwezigheid van leven) kan ontstaan.

Microbiële cellen (links) kunnen gemakkelijk worden verward met siliciumrijke mineralen (rechts). Afbeelding: Puri López-García

De bevindingen uit de studie impliceren dat er dus toch plekken op aarde zo extreem zijn, dat er geen leven mogelijk is. Zelfs in de aanwezigheid van vloeibaar water. “Dit betekent dat de aanwezigheid van vloeibaar water op een exoplaneet – iets dat vaak wordt gebruikt als maatstaf voor de leefbaarheid van een planeet – niet direct betekent dat het ook echt leven herbergt,” concludeert Lopez Garcia. Daarnaast hoeven we volgens de onderzoekers dus geen leven te verwachten in soortgelijke barre omgevingen op andere planeten. Meerdere teams zullen de poelen van Dallol echter blijven bestuderen. Want hoe het ook zij, de uitzonderlijke omgeving blijft buitengewoon interessant om de grenzen van het leven te verkennen.

Bronmateriaal

"Scientists find a place on Earth where there is no life" - Sinc

Afbeelding bovenaan dit artikel: Puri López-García

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd