Wetenschappers ontdekken drie nieuwe spinnen in Brazilië

spin

Slecht nieuws voor de mensen met een spinnenfobie: zij kunnen weer drie nieuwe bronnen van angst aan hun lijstje met achtpotigen toevoegen. Wetenschappers hebben in Brazilië namelijk drie nieuwe soorten spinnen ontdekt.

Fufius candango in close-up. Afbeelding: doi: 10.3897/zookeys.352.6189.
Fufius candango in close-up. Afbeelding: doi: 10.3897/zookeys.352.6189.
De spinnen behoren tot het geslacht Fufius en worden ook wel aangeduid als valdeurspinnen. Die bijnaam hebben ze te danken aan hun nest. De meeste valdeurspinnen voorzien hun holletje namelijk van een ‘valdeur’.

Het geslacht telt tien soorten, waar er nu dus weer drie aan kunnen worden toegevoegd. De spinnen hebben de namen F. minusculus, F. jalapensis en F. candango gekregen.

Zoals de naam al doet vermoeden is F. minusculus een klein spinnetje. De mannetjes moeten het doen met een totale lichaamslengte van iets meer dan een halve centimeter. De vrouwtjes zijn ietsje groter, maar blijven op 5,19 millimeter hangen. F. jalapensis is twee keer zo groot: de mannetjes meten 11,72 millimeter. Hoe groot de vrouwtjes zijn, is onbekend. F. candango zit er een beetje tussenin met 9,74 millimeter (de mannetjes) en 12,71 millimeter grote vrouwtjes.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd