Wetenschappers ontdekken dinosaurus met gigantische hoorns in de VS

Volgens onderzoekers gaat het om één van de grootste en meest sierlijke gehoornde dinosaurussen die tot op heden zijn teruggevonden.

Tijdens opgravingen in het noorden van Montana, op slechts enkele kilometers afstand van de Amerikaanse grens met Canada, hebben onderzoekers de resten ontdekt van een flinke, gehoornde dinosaurus. Onderzoek wijst uit dat het om een ons tot voor kort onbekende soort gaat, zo is te lezen in het blad PeerJ.

Rendier
De onderzoekers hebben de nieuwe soort de naam Lokiceratops rangiformis gegeven, wat zoiets betekent als ‘Loki’s gehoornde gezicht dat lijkt op dat van een rendier’. Die naam is niet uit de lucht gegrepen; op de kop van de dinosaurus prijken naast een opstaand schild – of kraag – namelijk ook twee gigantische hoorns, die – net als die van een rendier – niet symmetrisch zijn.

De Ceratopsia
Lokiceratops rangiformis leefde meer dan 78 miljoen jaar geleden in wat toen een moerasachtig gebied op Laramidia (zie kader) was. Daarmee leefde de dinosaurus zo’n 12 miljoen jaar eerder dan de vrij bekende Triceratops. In zijn tijd moet L. rangiformis – met een lengte van 6,7 meter en een gewicht van ongeveer 5000 kilo – de grootste gehoornde dinosaurus zijn geweest.

Laramidia
Nu vormt Noord-Amerika een aaneengesloten continent. Maar dat was ten tijde van het Krijt wel anders. Toen werd Noord-Amerika opgesplitst door een zeestraat (die de Arctische Oceaan met de Caribische Zee verbond). Zo ontstonden twee subcontinenten: Laramidia (in het westen) en Appalachia (in het oosten).

De dinosaurus die nu in het hedendaagse Montana en vroegere Laramidia is teruggevonden, kan gerekend worden tot de Ceratopsia. Dit is een groep plantenetende, gehoornde dinosauriërs, waartoe bijvoorbeeld ook de Triceratops behoort. De groep ontstond zo’n 92 miljoen jaar geleden en hield tot zo’n 66 miljoen jaar geleden stand. De groep herbergt een enorme diversiteit aan dinosaurussen. En met de ontdekking van L. rangiformis is de groep dus nog diverser geworden!

Links: de gefossiliseerde schedel van Lokiceratops. Afbeelding: Museum of Evolution. Rechts: een reconstructie van de schedel van Lokiceratops. Afbeelding: © Andrey Atuchin for the Museum of Evolution in Maribo, Denmark.

Anders
L. rangiformis onderscheidt zich op verschillende manieren van andere, ons reeds bekende dinosaurussen, behorend tot de Ceratopsia. Zo heeft deze – in tegenstelling tot veel andere gehoornde dinosaurussen – geen hoorn op de neus, maar wel flinke hoorns op de achterzijde van zijn kraag. Die laatstgenoemde hoorns zijn met name bijzonder; nog niet eerder hebben onderzoekers op de achterzijde van de kraag van een dinosaurus behorende tot de Ceratopsia zulke grote hoorns gezien. Wat L. rangiformis bovendien uniek maakt, is dat er in het midden van zijn kraag twee asymmetrische stekels te vinden zijn.

Bizarre schedelversiering
“Deze nieuwe dinosaurus verlegt de grenzen als het gaat om de bizarre versieren op de kop van Ceratopsia,” zo vertelt onderzoeker Joseph Sertich. “(Deze nieuwe dinosaurus, red.) heeft de grootste gehoornde kraag die we ooit bij een dinosaurus behorende tot de Ceratopsia hebben gezien.”

L. rangiformis is zeker niet de eerste gehoornde dinosaurus die op het voormalige Laramidia is teruggevonden. Eerder zijn in hetzelfde gebied de resten van vier andere soorten gehoornde dinosaurussen ontdekt. “Eerder dachten paleontologen dat op dezelfde plek en in dezelfde tijd maximaal twee soorten gehoornde dinosaurussen konden bestaan,” vertelt onderzoeker Mark Loewen. “Maar wij hebben er vijf geïdentificeerd die samenleefden.” Het onthult opnieuw dat gehoornde dinosaurussen veel diverser waren dan gedacht. Maar afgaand op het feit dat een eilandcontinent als Laramidia al zeker vijf verschillende soorten gehoornde dinosaurussen herbergde, lijken sommige van die gehoornde dinosaurussoorten maar een klein verspreidingsgebied te hebben gehad.

Bronmateriaal

"New, giant horned dinosaur discovered in the ancient swamps of Montana" - University of Utah
Afbeelding bovenaan dit artikel: © Andrey Atuchin for the Museum of Evolution in Maribo, Denmark

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd