Wetenschappers maken wegen van…koffiedrab

Australische onderzoekers hebben een manier bedacht om het koffieprutje dat barista’s steevast weggooien een tweede leven te geven.

De onderzoekers verzamelden koffiedrab en legden het vijf dagen in een oven die op 50 graden Celsius stond ingesteld. Vervolgens zeefden ze het inmiddels gedroogde spul om de klonters eruit te halen. Daarna mixten ze de koffie met metaalslak, een afvalproduct dat ontstaat bij het maken van staal. Ook voegden ze nog een goedje toe om ervoor te zorgen dat de koffie en metaalslak zich aan elkaar zouden binden. De mix werd vervolgens samengeperst tot blokken. En die blokken bleken sterk genoeg te zijn om dienst te doen als ondergrond voor asfaltwegen.

De onderzoekers gebruikten voor hun studie koffiedrab uit verschillende cafés in Melbourne. “Gemiddeld gooien de cafés waar we koffiedrab verzamelden per week 150 kilogram koffiedrab weg,” vertelt onderzoeker Arul Arulrajah. “We schatten dat de drab van de cafés in Melbourne gebruikt kan worden om vijf kilometer weg per jaar aan te leggen.”

En het mes snijdt aan twee kanten. Door koffiedrab opnieuw te gebruiken, produceren cafés minder afval en hoeft er voor de aanleg van wegen minder materiaal uit mijnen te worden gehaald.

Bronmateriaal

"Coffee more than a just drink for Swinburne engineers" - Swinburne University of Technology

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd