Wetenschappers maken vest en sjaal van spinnenzijde

  spin

  Japanse wetenschappers hebben een vest en sjaal gemaakt van spinnenzijde. Hoewel beide kledingstukken voor minder dan één procent uit spinnenzijde bestaan, zijn ze wel 53 procent sterker dan normale zijde.

  De onderzoekers gebruikten genetisch gemodificeerde zijderupsen, uitgerust met een gen van een Araneus ventricosus-spin. Hierdoor scheidden deze rupsen een mix van spinnen- en zijderupsproteïnen uit. De hybride zijde bestaat voor 0,4 procent uit spinnenzijde en voor 99,6 procent uit zijde van de zijderups.

  De blauwe kledingstukken zijn gemaakt van hybride zijde.
  De blauwe kledingstukken zijn gemaakt van hybride zijde.
  Supersterk
  Het is geen geheim dat spinnenzijde enorm sterk is. Spinnen gebruiken dit om hun webben te bouwen. De spaken van een spinnenweb zijn vijf keer sterker dan een stalen draad van dezelfde dikte zou zijn. Wetenschappers hopen spinnenzijde in de toekomst te gebruiken voor allerlei toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan sterker hechtingsdraad om wonden te dichten of aan betere kogelwerende vesten.

  Waarom zijderupsen?
  Waarom halen wetenschappers niet direct hun spinnenzijde bij een spin? Ten eerste produceren spinnen weinig zijde en daarnaast zijn spinnen kannibalistisch, waardoor het moeilijk is om veel spinnen bij elkaar te zetten. Zijderupsen daarentegen zijn de afgelopen duizenden jaren gedomesticeerd en produceren grote cocons van zijde.

  Nog sterker zijde
  De Japanse onderzoekers tonen met dit vest en deze sjaal aan dat de genetisch gemodificeerde zijderupsen genoeg zijde produceren om iets te maken. De volgende stap: het percentage spinnenzijde verhogen, zodat het materiaal nog sterker is.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd