Wetenschappers maken kleinste legpuzzel ter wereld

legpuzzel

Nog op zoek naar wat vermaak voor op het terras? Wat denkt u van een legpuzzel met puzzelstukjes kleiner dan 1 mm? Duitse wetenschappers hebben enkele van deze puzzelstukjes gemaakt en daarmee de kleinste legpuzzel ter wereld geproduceerd.

Erg lastig is de puzzel op het eerste gezicht niet: deze bestaat slechts uit drie stukjes. Maar het feit dat die stukjes minder dan 1 millimeter groot zijn, maakt het toch al wat lastiger.

De onderzoekers produceerden de puzzelstukjes met behulp van een mal. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het normaliter niet. Om objecten die zo klein zijn uit de mal te kunnen verwijderen, is het normaal gesproken nodig om alle gegoten objecten met elkaar te verbinden met behulp van een plaat. Het is daarna echter heel lastig om al die kleine objecten – als ze uit de mal zijn – heelhuids weer van die plaat te verwijderen. De onderzoekers hebben daar nu iets op bedacht waardoor het mogelijk is om objecten zonder die plaat uit de mal te krijgen. En dat scheelt tijd en geld.

Dat de aanpak werkt, demonstreren de onderzoekers met de productie van een legpuzzel die enkel voltooid kan worden door mensen met een vergrootglas, engelengeduld en fijne vingers.

Bronmateriaal

"The Smallest Puzzle in the World" - KIT.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jochen Heneka / KIT.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd