Wetenschappers maken kleinste kerstkaart ooit

Onderzoekers van de universiteit van Glasgow hebben naar eigen zeggen de kleinste kerstkaart ter wereld gemaakt. Het kaartje is 200 bij 290 micrometer groot. Even voor de beeldvorming: een micrometer is een miljoenste van een meter. En een menselijke haar is 100 micrometer dik. Dat betekent dat dit bijzonder kleine kerstkaartje meer dan 8000 keer in een postzegel past.

De kerstkaart laat een kerstboom en een tekst zien en is op glas gemaakt. Het is een knap staaltje nanotechnologie en dat is precies de bedoeling. “Onze nanotechnologie is één van de beste ter wereld,” vertelt onderzoeker David Cumming. “Maar aan mensen uitleggen wat dat precies inhoudt, is vaak lastig. We besloten dat het maken van een kerstkaart een eenvoudige manier was om te laten zien hoe accuraat onze technologie is.”

Tijd
Lang zijn de wetenschappers er niet mee bezig geweest. Het vervaardigen van de kaart duurde slechts dertig minuten. “Het design van de kaart kostte meer tijd dan de productie.”

EEN ECHTE AANRADER…

Klein
Het is moeilijk voor te stellen hoe klein de kaart exact is. “Je kunt ongeveer een half miljoen van dit soort kaartjes op een standaard A5-kerstkaart kwijt. Het schrijven van de kaarten zou wel een uitdaging zijn.”

Natuurlijk is de vervaardiging van zo’n kerstkaart heel ludiek. Maar de technologie is belangrijk. In de toekomst kunnen nano-onderdelen in camera’s, televisies en computers worden verwerkt. De productiekosten van deze producten zouden daardoor flink kunnen worden verlaagd.

Foto: University of Glasgow

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd