Wetenschappers maken glas dat sterker is dan staal

Wetenschappers zijn er in geslaagd om een soort glas te creëren dat sterker en taaier is dan staal. De nieuwe glassoort bestaat uit palladium, een metaal uit de platinagroep. Het glas is doorzichtig en kan makkelijk geproduceerd worden. “Ik heb nog nooit eerder zo’n sterk materiaal gezien”, zegt professor Robert Ritchie van de universiteit van Californië.

Er wordt al een tijdje geëxperimenteerd met zogenoemde metalen glazen. Helaas breken dit soort glazen heel erg snel als er druk op komt te staan, bijvoorbeeld wanneer iemand de glazen buigt. Er ontstaan kleine haarscheurtjes, die uiteindelijk evolueren in grote scheuren.

Wanneer het nieuwe palladium-glas wordt gebogen, dan gebeurt er iets heel bijzonders. Er ontstaan namelijk zoveel haarscheurtjes, dat het materiaal niet breekt.

WIST U DAT…

…de oude Romeinen glas recycleden?

Prijzig
Er is één nadeel: palladium kost veel geld. Het nieuwe glas zal dus niet zo snel in de winkel liggen. Maar wellicht wordt het in de toekomst gebruikt voor kleine onderdelen, zoals tandimplantaten.

Goedkoper alternatief
De eerste stap? Een producent zo ver krijgen om het materiaal te produceren. Daarnaast gaan wetenschappers op zoek naar alternatieven voor palladium, bijvoorbeeld koper of ijzer. Dit zou de productieprijs drastisch verlagen en massaproductie mogelijk maken.

Bronmateriaal

"Glass that's Stronger than Steel" - Technology Review

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd