Wetenschappers maken bacterie verslaafd aan cafeïne

koffie

Onderzoekers hebben een E. coli-bacterie genetisch zo gemanipuleerd dat deze nu verslaafd is aan cafeïne. En dat is handig: de verslaafde bacterie kan namelijk worden gebruikt om met cafeïne vervuild water te zuiveren.

De onderzoekers creëerden de verslaafde E. coli-bacterie met behulp van een andere bacterie: Pseudomonas putida CBB5. Deze laatstgenoemde bacterie kan enkel van cafeïne leven. De onderzoekers bestudeerden het genetische ‘gereedschap’ dat deze bacterie gebruikt om cafeïne af te breken. Vervolgens gaven ze dit ‘gereedschap’ aan E. coli: een bacterie die wetenschappers door en door kennen en die ze heel gemakkelijk kunnen laten groeien.

Verslaafd
Het resultaat is een E. coli-bacterie die verslaafd is aan koffie. Dat schrijven de onderzoekers in het blad ACS Synthetic Biology.

Nut
Maar wat is het nut van zo’n verslaafde bacterie? Volgens de onderzoekers kan de verslaafde bacterie voor tal van doeleinden worden ingezet. Zo kan deze bijvoorbeeld gebruikt worden om water te zuiveren. Cafeïne en gerelateerde chemische stoffen duiken veelvuldig op in afvalwater. Dat komt doordat deze stoffen in tal van producten zitten. Onder meer in koffie, thee, energiedranken en zelfs in medicijnen (bijvoorbeeld tegen astma). De verslaafde bacterie kan het vervuilde water mooi van cafeïne ontdoen.

Maar er zijn meer mogelijkheden. Zo zou de bacterie ook ingezet kunnen worden als een sensor. De bacterie zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om uit te zoeken hoeveel cafeïne er in dranken zit. Of cafeïne verzamelen die vervolgens gebruikt kan worden om bepaalde medicijnen te ontwikkelen.

Bronmateriaal

"The first caffeine-‘addicted’ bacteria" - ACS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Zach Inglis (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd