Onderzoekers hebben een coating ontwikkeld die zodra deze beschadigd raakt, een smerig heet schuim gaat produceren. Ze willen de coating onder meer op geldautomaten smeren. Zodat die zodra ze – bijvoorbeeld tijdens een ramkraak – beschadigd raken, zichzelf kunnen verdedigen door de criminelen met het warme schuim te bespuiten.
Het idee van de coating is afkomstig uit de natuur. De onderzoekers lieten zich inspireren door de bombardeerkever. Deze kever heeft twee chemische stofjes in het bezit. Zodra de kever zich bedreigd voelt, mengt hij deze, waardoor een serie explosies ontstaat. Tijdens die explosies komen stinkende, warme gassen vrij die de aanvallers verjagen.
Laagjes plastic
Onderzoekers van de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich besloten te kijken of ze de verdedigingsstrategie van de kever konden imiteren. Ze maakten twee plastic velletjes. Elk plastic velletje had een honingraat-structuur. De lege ruimtes in het plastic werden in het ene laagje opgevuld met waterstofperoxide. In het andere met mangaandioxide. Vervolgens stapelden de onderzoekers de laagjes plastic op elkaar. Tussen de laagjes plastic legden ze een laagje lak dat de twee velletjes – en dus de chemische stoffen – van elkaar scheidde.
Schuim
Zodra de coating beschadigd raakt, wordt dat precaire laagje lak vernietigd, waardoor de waterstofperoxide en mangaandioxide zich mengen. Hierdoor ontstaat een gewelddadige reactie waarbij waterdamp, zuurstof en hitte ontstaat. Het resultaat is nog het beste te omschrijven als een vies, warm schuim.
Geldautomaat
De onderzoekers zien verschillende mogelijkheden voor de coating. In eerste instantie zouden ze deze graag op een geldautomaat willen smeren. Zodra de coating beschadigd raakt, spuit de geldautomaat schuim in het gezicht van de aanvaller. Ook geldcassettes kunnen op een vergelijkbare manier worden beschermd. Zodra de cassettes beschadigd raken, geven ze geen schuim, maar verf af. Die maakt de biljetten onbruikbaar. Maar er zijn meer mogelijkheden. “Dit kan overal gebruikt worden, op alle plekken waar je dingen vindt die niet aangeraakt zouden moeten worden,” stelt onderzoeker Wendelin Jan Stark. Zo kan het in de natuur bijvoorbeeld gebruikt worden om te voorkomen dat dieren aan bomen of gewassen gaan knagen.
Op dit moment is het niet ongewoon dat geldautomaten reeds reageren op een aanval. Zo zijn er geldautomaten die zichzelf verdedigen door geldbiljetten of hun aanvallers met een speciaal goedje onder te spuiten. Maar daaraan liggen mechanische systemen ten grondslag. “Een kleine motor wordt in beweging gezet zodra deze een signaal van een sensor krijgt. Dat vraagt om elektriciteit, is gevoelig voor storingen en is duur.” De coating maakt die gecompliceerde systemen overbodig.