Wetenschappers leren computer liplezen

Onderzoekers zijn druk bezig om een computer te leren liplezen. Niet zodat de pc precies kan achterhalen wat u zegt, maar om de pc in staat te stellen te achterhalen wat u voelt. Onze lippen blijken namelijk heel wat over onze emoties te verraden.

De onderzoekers ontwikkelden een algoritme waarmee de computer de vorm van de mond van een computergebruiker kan koppelen aan de emoties die de gebruiker voelt. En dat algoritme blijft zich ontwikkelen: hoe vaker de computer met het algoritme werkt, hoe beter deze erin slaagt om de vorm van de lippen aan de juiste emotie te koppelen.

De computer heeft aan de hand van foto’s geleerd om de zes menselijke emoties kennen: geluk, verdriet, angst, woede, walging en verbazing. Ook lieten de onderzoekers de computer kennis maken met een neutrale gezichtsuitdrukking. En het algoritme blijkt in staat om al de emoties uit de lippen van mensen af te lezen. Dat schrijven onderzoekers in het blad International Journal of Artificial Intelligence and Soft Computing.

De onderzoekers hopen dat hun algoritme ervoor zorgt dat mensen en computers nog beter op elkaar afgestemd raken. Ook kan de liplezende computer een uitkomst zijn voor mensen die niet kunnen praten.

Bronmateriaal

"Computer, read my lips" - Inderscience Publishers (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Aleksey Busygin (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd