De sporen zijn verspreid over meer dan 155 meter.
De eerste pootafdrukken werden in 2009 ontdekt en haalden toen direct alle kranten. Want het waren de grootste pootafdrukken die ooit van een dinosaurus waren teruggevonden. Het smaakte naar meer. En de afgelopen jaren is intensief onderzoek gedaan in het gebied waar deze eerste pootafdrukken zijn teruggevonden. Met succes. Want inmiddels hebben onderzoekers over een lengte van meer dan 155 meter maar liefst 110 pootafdrukken van een dinosaurus teruggevonden. Het is een record. Want nog nooit hebben onderzoekers een verzameling pootafdrukken ontdekt die zo’n lengte beslaat.
150 miljoen jaar oud
Onderzoek wijst verder uit dat de sporen – ontdekt in Frankrijk, nabij Lyon – zo’n 150 miljoen jaar geleden zijn achtergelaten. En wel door een plantenetende dinosaurus die zeker 35 meter lang was en zeker 35 ton woog. De dinosaurus zou zich met een snelheid van zo’n vier kilometer per uur hebben verplaatst. De afdrukken die door de achterpoten van de dinosaurus zijn achtergelaten meten tussen de 94 en 103 centimeter. De totale lengte ervan kan oplopen tot wel drie meter als we ook de ring van modder die de dinosaurus met elke stap creëerde, meerekenen. De afdrukken die door de voorpoten zijn achtergelaten, worden gekenmerkt door vijf cirkelvormige vingerafdrukken die in een boogje rond de poot staan.
Ichnosoort
De sporen worden toegeschreven aan een nieuwe ichnosoort: Brontopodus plagnensis. Het voorvoegsel ichno- verwijst hierbij naar het feit dat de soort gedefinieerd is op basis van achtergelaten sporen in plaats van anatomische resten, zoals bijvoorbeeld botten.
Overigens is B. plagnensis niet de enige die zijn stempel drukte op het gebied nabij Lyon. Er zijn ook sporen van andere dinosaurussen aangetroffen. Zoals achttien pootafdrukken – die een lengte van zo’n 38 meter beslaan – van een vleesetende dino die tot het ichnogeslacht Megalosauripus wordt gerekend. En naar verwachting wachten in het gebied nog veel meer sporen op ontdekking.