Wetenschappers laten TBC-bacterie zelfmoord plegen

Wetenschappers hebben een manier ontdekt waarop de bacterie die tuberculose veroorzaakt, kan worden bestreden. Ze laten in de bacterie een enzym los dat ervoor zorgt dat deze zichzelf vergiftigt en ombrengt. De ontdekking kan tot nieuwe behandelingen leiden.

Het enzym zorgt ervoor dat maltose 1-fosfaat in de bacterie vrijkomt. De cellen reageren hierop door nog meer van dit stofje te produceren. Die combinatie is dodelijk en zorgt ervoor dat de cellen en dus ook de bacterie sterven.

De wetenschappers werken op dit moment aan een medicijn dat dit proces gemakkelijk en snel in gang kan brengen. De medicatie kan wellicht versterkt worden door een bepaald dieet te volgen. Zo zorgt bakkersgist ervoor dat de cellen nog meer suiker aanmaken en het proces versneld wordt.

Volgens de onderzoekers kan het nog jaren duren voordat het medicijn ook echt op de markt komt. Jaarlijks sterven wereldwijd 2 miljoen mensen aan tuberculose. Nieuwe medicatie is hard nodig, omdat de ziekte in steeds meer gevallen resistent blijkt voor bestaande medicijnen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd