Wetenschappers laten supergeleider zweven

Een sterk staaltje fysica dat doet denken aan ‘Back to the Future’: wetenschappers laten bijzondere supergeleider zweven.

Het lijkt magie, maar het is gewoon keiharde wetenschap. De ‘zwevende’ schijf in het filmpje hieronder zit vast in de ruimte.

Hoe kan dat?
Wanneer een magnetisch veld normaal gesproken op de schijf wordt losgelaten, reist dit door de schijf heen. Maar wanneer de schijf – door extreme kou – verandert in een supergeleider dan levert dat een ander resultaat op. De schijf wordt dan diamagnetisch. Als er een magnetisch veld op wordt losgelaten, ontstaat een even sterk tegenovergesteld magnetisch veld. En hierdoor blijft de schijf ‘zweven’ of beter gezegd: vast te zitten in de lucht.

WIST U DAT?

…wetenschappers onlangs ook al een ‘vliegend tapijt’ maakten?

Schijf
De schijf in het filmpje is gemaakt van yttrium-barium-koperoxide. Dit materiaal verandert in een supergeleider wanneer het met vloeibare stikstof wordt behandeld. Zodra de schijf een supergeleider is, komt deze als het ware vast te zitten in de ruimte.

Wat kunnen wij hiermee? Nou, misschien is het wel de opmaat voor zwevende auto’s? Of het hoverboard dat we nog kennen uit Back to the Future?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd