Wetenschappers laten nanotechnologie los op Cupido

cupido

Het is vandaag Valentijnsdag! En ook wetenschappers vieren dat. Mar natuurlijk wel op hun geheel eigen wijze: door een Cupido te maken met armpjes die net zo breed zijn als een menselijke haar!

Deze piepkleine Cupido is het werk van studenten van de Brigham Young University. De kleine hartenjager bestaat uit nanobuisjes die 10.000 keer smaller zijn dan een menselijke haar.

Kwetsbaar
De studenten maakten de Cupido door eerst koolstofnanobuisjes op door hun aangewezen plekken te laten ‘groeien’. Deze nanobuisjes zijn in dit stadium slechts twintig atomen breed zijn en bestaan voor 99 procent uit lucht. “Op dat moment is de structuur heel kwetsbaar: erop blazen of deze aanraken zou de structuur vernietigen,” vertelt professor Robert Davis.

Coating
Het is dan ook zaak dat Cupido verstevigd wordt. De studenten deden dat door de nanostructuur van een coating te voorzien.

Dit filter heeft gaatjes met een omtrek die één tiende van de omtrek van een haar uitmaakt. Afbeelding: BYU.
Dit filter heeft gaatjes met een omtrek die één tiende van de omtrek van een haar uitmaakt. Afbeelding: BYU.
Hoewel de Cupido natuurlijk een ludiek project is, laat deze wel goed zien wat er allemaal mogelijk is met nanotechnologie. Zo maakt de techniek bijvoorbeeld de weg vrij voor filters met hele kleine gaatjes. Net zoals de studenten exact konden bepalen waar nanobuisjes voor de vorming van Cupido moesten ontspringen, kunnen ze ook exact bepalen waar in filters de gaatjes moeten komen. In zo’n door nanotechnologie vervaardigd filter zijn de gaatjes niet alleen keurig over het materiaal verdeeld, maar bovendien allemaal precies even groot.

Bronmateriaal

"Tiny cupid proof that BYU students love nanotechnology" - Byu.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd