Wetenschappers laten iets zien wat er niet is

  Wetenschappers zijn al in staat om voorwerpen met behulp van metamaterialen te laten verdwijnen. Het gaat allemaal nog niet zo soepeltjes als bij Harry Potter en zijn invisibility cloak, maar het begin is er. De studie krijgt nu een nieuwe en mogelijk nog veelbelovendere impuls: onderzoekers kunnen er op een soortgelijke manier ook voor zorgen dat u iets ziet, wat er niet is.

  Metamaterialen zijn stoffen die een bijzondere uitwerking hebben op lichtbanen: ze buigen ze om of verstoren ze. En als ergens geen licht opvalt, dan zien we het ook niet of moeilijk. Alles wat zich onder metamaterialen bevindt, is dus nagenoeg onzichtbaar.

  Radiogolven
  Chinese wetenschappers hebben een soortgelijke techniek gebruikt om iets heel anders te bewerkstelligen: iets te laten zien wat er niet is. Ze maakten een structuur die de manier waarop radiogolven met bijvoorbeeld koper reageren, verandert. Hierdoor lijkt het of een koperen voorwerp helemaal niet van koper is gemaakt.

  WIST U DAT…

  Radar
  De studie staat nog in de kinderschoenen, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. Zeker voor militaire doeleinden. Een stof als koper reflecteert radiogolven en is zeer goed zichtbaar op de radar. De wetenschappers zorgden ervoor dat koper die radiogolven op een andere manier reflecteert, waardoor het lijkt of een voorwerp van een heel andere stof is gemaakt. Zo slaagden de onderzoekers er al in om anderen te laten geloven dat het geen koperen, maar een glazen of porseleinen object was.

  Beperkingen
  Op dit moment moeten toeschouwers een object nog wel van een specifieke zijde bekijken om gefopt te worden. Ook zien toeschouwers altijd een object dat even groot is als het werkelijke object. Maar in de toekomst moet dat gaan veranderen.

  En als dat te bewerkstelligen is, is eigenlijk alles mogelijk. Zo kan er bijvoorbeeld voor gezorgd worden dat een vliegtuig op de radar te zien is als een onschuldig vogeltje. Al met al is deze techniek waarschijnlijk nog beter te gebruiken dan de techniek van de beroemde onzichtbaarheidscape. Iets laten verdwijnen is namelijk altijd nog lastiger dan iets een ander uiterlijk geven.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd