Wetenschappers laten doven horen met een bril

bril

Wetenschappers hebben een bril ontwikkeld waarmee slechthorenden en doven toch kunnen ‘horen’. Gesproken tekst wordt namelijk als een soort ondertiteling op de bril geprojecteerd. Slechthorenden en doven zijn enthousiast. “Ik wou dat de bril al te koop was!”

De onderzoekers verzamelden een aantal proefpersonen die tussen de 23 en 70 jaar oud waren. Sommige proefpersonen waren al hun hele leven doof of slechthorend. Anderen waren plotseling doof geworden. De onderzoekers lieten een aantal proefpersonen met de bril aan de slag gaan. Andere proefpersonen werkten zowel met de bril als met andere hulpmiddelen.

Resultaten
En de experimenten zijn uitstekend verlopen. Zo blijkt uit de proeven dat doven en slechthorenden door de bril veel meer woorden kunnen ‘verstaan’. Ook vonden de proefpersonen het prettig om de woorden te kunnen lezen en tegelijkertijd de spreker aan te kunnen kijken. “Het opent de wereld,” zo stelde één van de proefpersonen. Een ander merkte op dat het gebruik van de bril niet belastend is. “Ik wou dat de bril al te koop was. Niet kunnen horen is veel vermoeiender.”

WIST U DAT…

Augmented reality
In de toekomst kan de bril wellicht worden ingezet om de communicatie van horenden en doven of doven onderling te verbeteren. Maar ook voor mensen met een goed gehoor biedt de bril mogelijkheden. Zo zou deze kunnen leiden tot een augmented reality-bril die informatie biedt over de omgeving waarin de drager zich op dat moment bevindt.

Voor het zover is, moet er echter nog wel aan de bril gesleuteld worden. Eén van de problemen waar de onderzoekers tijdens hun studie tegenaan liepen, was dat spreken sneller gaat dan lezen. Om up-to-date ondertiteling te kunnen bieden moet de bril de gesproken tekst eigenlijk kunnen comprimeren. En dat is nu nog niet mogelijk. Ook de communicatie met meerdere personen tegelijkertijd is voor de bril nog lastig. Eigenlijk moet de bril in staat zijn om stemmen of gezichten te herkennen om aan de drager te kunnen laten weten wie wat zegt.

Bronmateriaal

"Horen met een bril: toekomstmuziek voor doven en slechthorenden" - Leidenuniv.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door KayVee.INC (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd