Wetenschappers kunnen straks virtueel op Mars werken

virtual-reality

NASA en Microsoft hebben een computerprogramma ontwikkeld, waarmee wetenschappers straks virtueel op Mars kunnen werken. Wie Mars wil verkennen, hoeft enkel een virtual reality-bril te dragen.

De software heet OnSight. “Met OnSight kunnen wetenschappers wandelen op Mars en de omgeving verkennen, terwijl ze hun kantoor niet verlaten”, legt wetenschapper Dave Lavery van de Mars Science Laboratory-missie uit. “Dit gaat onze perceptie van Mars volledig veranderen.”

OnSight gebruikt gegevens van de Curiosity-rover om een 3D-simulatie van de omgeving te maken. In deze virtuele omgeving kunnen meerdere wetenschappers tegelijkertijd werken. Een wetenschapper ziet zijn collega dus afdalen in een Martiaanse krater. Hierdoor is het mogelijk om samen te werken.

Betere planning
Het grote voordeel van OnSight is dat wetenschappers het terrein met eigen ogen kunnen verkennen. Daarnaast kan er een betere planning gemaakt worden. Gaat Curiosity eerst die ene steen analyseren of moet de rover zo snel mogelijk naar de kraterrand rijden? Dit soort discussies worden straks uitgevochten in de virtuele Marsomgeving.

3D-foto’s zijn nu onnodig
“Tot nu toe moesten wetenschappers belangrijke beslissingen nemen achter een computerscherm”, vertelt Jeff Norris, projectleider van OnSight. “Maar zelfs de 3D-foto’s missen een natuurlijk gevoel van diepte. OnSight verbetert de manier waarop we Mars verkennen.”

Ook bij jou thuis?
Kunnen we dit straks ook thuis doen? Ja, hoogstwaarschijnlijk wel. De nieuwe Hololens-bril van Microsoft, die gisteren is aangekondigd, kan straks door iedereen gekocht worden. Het is alleen de vraag of NASA de Marsomgeving openstelt voor het publiek. In dat geval ervaar je hoe het is om op de rode planeet te lopen, zonder dat er risico’s aan verbonden zijn, zoals bij de Mars 500-missie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd