Wetenschappers kraken genetische code van tarwe

Britse onderzoekers hebben de genetische code van tarwe achterhaald en vrijwel in zijn geheel vrijgegeven. Dat meldt Reuters. De complexe code moet boeren helpen om hun gewassen te verbeteren en zo een wereldwijd voedseltekort te slim af te zijn. Tarwe is voor ongeveer één derde van de wereldbevolking een belangrijke voedselbron.

“De informatie die wij hebben verzameld is van onschatbare waarde als we het probleem van een wereldwijd voedseltekort willen aanpakken,” vertelt onderzoeker Neil Hall. “We moeten nu telen wat we over tien jaar moeten eten.”

Vraag
De wereldbevolking groeit en er is steeds meer vraag naar tarwe. Het veranderende klimaat komt daar nog eens bovenop en zorgt dat het tarwe het extra moeilijk heeft. Daardoor loopt de prijs ervan steeds verder op.

Meer
Om ervoor te zorgen dat we over veertig jaar genoeg tarwe hebben, moet de productie met vijftig procent omhoog. “Nu we de genetische verschillen tussen diverse rassen met verschillende kenmerken kennen, kunnen we beginnen met de ontwikkeling van nieuwe types tarwe die beter in staat zijn om de droogte en verzilting te trotseren of meer op kunnen brengen.”

Groei
De onderzoekers vermoeden dat de tarweproductie dankzij het in kaart brengen van de genen aanzienlijk groeit. “Een proces dat normaal vijf of zes jaar duurt, neemt nu slechts één of twee jaar in beslag. Het is best mogelijk dat een brood dankzij dit over vijf jaar goedkoper wordt.” Het is onduidelijk of deze genetische kaart de voedselproductie in zijn eentje kan redden. De kans is groot dat de natuur nog wat extra hulp nodig heeft. “Genetische manipulatie is wellicht ook nodig om gewassen een boost te geven.”

Moeilijk
Het in kaart brengen van de genen was niet gemakkelijk. Lang dacht men dat het onmogelijk was om het DNA te achterhalen. Het bestaat namelijk uit zeventien miljard basisparen chemicaliën die samen het DNA vormen. Dat zijn vijf keer meer ‘onderdelen’ dan in het menselijk genoom.

Klus
De onderzoekers liepen de genen vijf keer langs. Dat was een hele klus, maar is in werkelijkheid nog magertjes. “Voor de boeren is dit echter de informatie die ze nodig hebben.”

Wilt u de genetische code inzien? Dat kan hier!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd