Wetenschappers kraken de code van kanker

 GEZONDHEID  Een baanbrekend onderzoek biedt hoop aan kankerpatiënten. Wetenschappers zijn er in geslaagd om de genetische code van de twee meest voorkomende soorten kanker – huid- en longkanker – in kaart te brengen. Volgens de onderzoekers gaat het om een ‘fundamenteel moment in kankeronderzoek’.

De onderzoekers hebben het DNA van huid- en longkanker in kaart gebracht. Ze ontdekten 30.000 fouten in het DNA van het melanoom en 23.000 fouten in het DNA van longkanker.

Door de fouten in kaart te brengen, kunnen er nieuwe tests en betere medicijnen worden ontwikkeld om kanker te bestrijden. Volgens onderzoeker Michael Stratton zet het onderzoek de strijd tegen kanker op zijn kop. “Vanaf nu zullen we op een heel andere manier over kanker denken,” meent hij.

De wetenschappers onderzochten de kankercellen en normale cellen van mensen met huid- of longkanker. Op die manier konden ze de ‘fouten’ in de zieke cellen in kaart brengen. In het geval van huidkanker werden er 30.000 mutaties gevonden. Deze zijn te wijten aan teveel ultraviolette straling. De 23.000 mutaties in longkanker worden veelal veroorzaakt door de inademing van teveel sigarettenrook. Heel concreet gaat het voor de gemiddelde roker om één mutatie per vijftien sigaretten. “Dat is de complete lijst, dus nu zien we alle krachten die kanker genereren en de genen die verantwoordelijk zijn voor het verder ontwikkelen van deze twee kankersoorten,” meldt Stratton.

Ondanks de vele mutaties lijkt het erop dat slechts een handvol van de ‘fouten’ verantwoordelijk is voor het ontstaan van de ziekte. Er is dan ook nog veel meer onderzoek nodig om de consequenties van de mutaties in beeld te kunnen brengen. Bovendien zullen ook de andere kankersoorten in kaart moeten worden gebracht. Maar dit onderzoek biedt daarvoor een prima fundament.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd