Ierse onderzoekers hebben een poreuze vloeistof ontwikkeld die bijvoorbeeld gebruikt kan worden om CO2 op te slaan.
“Materialen die permanente gaten of poriën bevatten, zijn technologisch gezien belangrijk,” vertelt onderzoeker Stuart James. “Ze worden gebruikt voor het vervaardigen van tal van producten, van plastic flessen tot benzine. Maar tot voor kort waren al deze poreuze materialen vaste stoffen.” James en zijn collega’s hebben daar nu verandering in gebracht. “We ontwierpen de vormen van de moleculen waaruit de vloeistof uit bestaat zo dat de vloeistof niet alle ruimte op kon vullen.”
Het resultaat is een ‘poreuze vloeistof’. Maar wat kunnen we daar nu precies mee? “We ontdekten dat de vloeistof dankzij de lege gaten die erin zitten in staat was om ongebruikelijk grote hoeveelheden gas op te nemen.” In de toekomst kan de vloeistof bijvoorbeeld worden ingezet om koolstofdioxide te absorberen en zo te voorkomen dat het in de atmosfeer belandt en een bijdrage levert aan de opwarming van de aarde.
“We moeten nog wel een aantal jaren onderzoek doen,” stelt James. Maar hij is ervan overtuigd dat de poreuze vloeistof uiteindelijk voor tal van doeleinden gebruikt kan gaan worden. “We tonen een nieuw principe aan: door gaten in vloeistoffen te creëren, kunnen we de hoeveelheid gas die ze op kunnen nemen enorm doen toenemen. Deze opmerkelijke eigenschappen kunnen op lange termijn tot interessante toepassingen leiden.”