Een volle buik is een teken dat je niet nóg meer in je mond moet stoppen. Gelukkig stuurt onze maag dan een signaaltje naar de hersenen dat aangeeft dat je vol zit. Maar als je wilt afvallen en dus minder wil eten, moet je zelf bepalen wanneer het genoeg is. Wetenschappers hebben nu iets bedacht dat daar een handje bij helpt.
Het is een capsule die je kunt inslikken en die trilt in de maag. Deze trillingen activeren dezelfde receptoren, die aanvoelen wanneer je genoeg gegeten hebt. Zo krijg je de illusie dat je vol zit en zul je dus minder eten, is het idee.
Minder eten
De MIT-onderzoekers gaven dieren deze pil twintig minuten voor ze eten kregen. De capsule bleek inderdaad de aanmaak van hormonen te stimuleren, die het signaal van verzadiging afgeven en zorgde er zelfs voor dat de dieren 40 procent minder aten.
Een groot succes dus. Er is nog meer onderzoek nodig, maar de capsule zou in de toekomst een eenvoudige manier kunnen zijn om obesitas te behandelen. “Iemand die wil afvallen of controle wil hebben over zijn eetlust kan de pil voor iedere maaltijd innemen”, legt hoofdonderzoeker Shriya Srinivasan van MIT uit. “Dit kan een hele interessante optie zijn, omdat het veel minder bijwerkingen heeft dan veel andere behandelingen die er op dit moment zijn.”
Zo groot als een multivitamine
Als de maag uitgerekt wordt, zijn er speciale cellen, mechanoreceptoren genoemd, die dit opmerken en een signaal naar de hersenen sturen. Die stimuleren daarna de aanmaak van insuline en bepaalde hormonen die helpen om het voedsel te verteren, die een vol gevoel geven én ervoor zorgen dat je stopt met eten. Tegelijkertijd gaat het niveau van ghreline – een hongeropwekkend hormoon – omlaag.
De capsule is zo groot als een multivitaminepil. Het trillende element wordt van energie voorzien door een klein batterijtje. Als de pil de maag bereikt, zorgt het maagzuur ervoor dat het gelatineachtig membraan om de capsule oplost, waardoor het trillende motortje wordt geactiveerd. Het getril zorgt ervoor dat de mechanoreceptoren – zenuwreceptoren die reageren op mechanische druk of vervorming – actief worden. De onderzoekers monitorden de hormoonniveaus als het apparaatje trilde en ontdekten dat dezelfde hormonen vrijkwamen als na een maaltijd, zelfs als de dieren hadden gevast.
Een half uur trillen
Daarna testten de onderzoekers nog de effecten van de trillingen op de honger van de dieren. Die bleken zoals eerder gezegd 40 procent minder te eten en kwamen ook minder snel aan in de periodes dat de trilpil werkzaam was. De huidige versie van de pil trilt dertig minuten lang nadat hij in de maag is aangekomen, maar de onderzoekers willen ook kijken of het mogelijk is om hem langer in de maag te houden en hem dan aan en uit te zetten. Want op dit moment is het nog zo dat de capsule het lichaam van de dieren na vier tot vijf dagen vanzelf verlaat. Er bleken verder overigens geen bijwerkingen te zijn van de pil.
Minder invasief
Aangezien overgewicht en obesitas een enorm probleem vormen voor de volksgezondheid kan de capsule geweldig van nut zijn voor mensen bij wie het niet lukt om zelf af te vallen. Andere opties, zoals een maagverkleining, zijn veel heftiger. En andere medicijnen, zoals het bekende middel Ozempic, moeten worden geïnjecteerd en kunnen behoorlijke bijwerkingen hebben. Bovendien zijn ze nog niet op grote schaal in Europa beschikbaar.
“Voor veel mensen zijn de effectievere behandelingen voor obesitas erg duur. Ons apparaatje kan op grote schaal worden gefabriceerd voor een relatief lage prijs”, aldus onderzoeker Srinivasan. “Ik denk dat dit echt een ommekeer kan zijn voor de behandeling van mensen, die geen toegang hebben tot de duurdere opties die tegenwoordig beschikbaar zijn.”
De volgende stap is dan ook om de productie van de capsules op te schalen en dan te gaan testen op mensen. Dat moet niet alleen duidelijk maken of de pillen veilig zijn, maar ook informatie opleveren over wat bijvoorbeeld het beste moment is om ze in te nemen en hoe vaak mensen de capsules kunnen slikken.